VÄLKOMMEN TILL TEAM LILLA MY

Fiskeåret 2010 i siffror och text

Sammanfattning av fiskeåret 

Året började med en riktigt vargavinter. Snön föll tjock över de skånska slätterna och ute på Sundet så samlade isen ihop sig och periodvis gick det inte att fiska alls. Vinterfisket var inte heller speciellt bra. Istället vändes blickarna mot norr och mot Söröya där man hade ett helt otroligt vinterfiske efter skreien. När krutröken försvann så hade man under den korta säsongen fångat 12 torskar över 30 kg med ett nytt europarekord på 39,4kg i topp. Hur många över 20 kg som kom upp var det ingen som orkade räkna. Här hemma i Sundet fångades också ett par ovanliga arter under vintern. Flertalet havsbraxnar spöfångades och ett antal staksillar fastnade i garn. Lilla My stod däremot ofärdig och tjurade ute i ladan. Under vintern gjorde vi en del reparationer på henne och 14 mars körde vi första provturen, dock utan att fiska. Då var det redan full gång på fisket med bl.a. fenknotsrekord från Sundet och fantastiskt torskfiske på Östersjön av Stahre. Vi själva kom dock inte ut förrän 30 mars då jag och Lill-Anders gjorde en metetur på Sundet, både för att testa båten och se om vi också kunde få någon fenknot. Fisket var dock katastrofalt dåligt och båten fungerade fortfarande inte som den skulle då temp-alarmet började tjuta efter någon timmes fiske. Vi är fortfarande inte av med det problemet. Det är inget fel på kylningen utan problemet är säkert elektriskt.

I april körde vi två turer, båda på Östersjön. En från Simris och en från Skillinge. Båda turerna bjöd på uselt fiske med få och små fiskar, dock med en på 14,1 kg i topp. I maj gjorde vi också två turer, båda var meteturer på Öresund och båda turerna bjöd också de på uselt fiske. Farsan hade dessutom oturen att tappa en reg-slätvar precis vid båtkanten under ena turen.

5 juni körde vi en tur på Kattegatt. Fisket var inte bra (börjar bli tjatigt att skriva...) Inte en enda katt fick vi och det var ovanligt lite torsk på vraken. Dock fångade vi lite sej och bleka upp till 2,5 kg och två långor. En tröst var att vi fångade en hel del fin knot med en på 465 gr i topp.

22 juni körde jag, Ove och farsan en torskfisketur från Borstahusen för att fylla på förrådet. Det var en hel del bulor men tyvärr höll torsken mycket dålig storlek. Dagen efter åkte jag upp en vecka till Norge som du kan läsa om här. Veckan bjöd på blandat fisket men vi hade ett riktigt formidabelt torskfiske då vi på två kortare pass, på sammanlagt sex timmar, fångade 6 torskar över 20 kg med en jätte på 33,55 kg i topp.

Torsk 26,15kg

Krister med torsk på 33,55kg

Torskar på 22,75, 33,55 och 26,15kg

Krister med 23kg torsk från andra passet.

Johan med nytt pb på 27 kg.

Torsk på 21 kg.

 

Den 21 juli åkte vi upp till Norge igen och otroligt nog blev det inget fiske här hemma mellan resorna trots fint väder och trots att det fångades riktigt mycket stor kolja i Sundet.

Årets andra Norgetur kan du läsa om här. Vi började en vecka på Söröya och avslutade med en vecka i Tromsö. På Söröya fiskade vi enbart på djupet efter uer och fläckig katt. Fisket var dock väldigt trögt trots att vi provade många nya ställen förutom de gamla säkra. Esben fick en uer på 7,5 kg, Stefan en på 5,45 kg och jag själv fick uer på 4,9 och 4,2 kg. Annars låg alla uer på 2-3 kg vilket är dålig medelvikt mot vad platserna brukar producera. Antalet fångade uer var också dåligt. Någon fläckig katt fick vi inte i år heller. Därefter åkte vi till Tromsö för att enbart fiska hälleflundra. Tyvärr var fisket trögt där också. Vi låg på de yttre platserna hela veckan där medelvikten brukar ligga på 30 kg! Det gjorde den inte nu. Vi fick 11 flundror under veckan med en största på 147 cm. Vi fick också en på runt 30 kg. De andra låg mellan 5-16 kg.

Stefan med uer på 5,45kg

Esben med resan största på 7,5 kg

Min största på 4,9 kg.

Patrik med flundra på 147 cm, ca 50 kg

Stefan med flundra på 16 kg

Esben med flundra på 30 kg.

Väl hemkommen igen hände det.... inte ett skit! Inte förrän den 29 september blev det fart på oss efter ett uppehåll på över 3 månader trots högsommaren... Då rapporterades det nämligen om att det fångats bonitos i området utanför Ringhals. Det var bara att släppa allt och ta ledigt från jobbet dagen efter. Lill-Anders ringdes in och han fick med Blomman som skulle köra dit med ytterliggare en båt. På kvällen hoppade Rickard Linderot på och tidigt på morgonen den 30 sept rullade Lilla My ut ur ladan. Tyvärr så hade de tre månadernas vila inte gjort henne gott för det första som hände efter vi lagt i båten i Bua hamn var att upptäcka att styrningen hade låst sig. Blomman kom in och hämtade Lill-Anders medan jag meckade med styrningen. Extra kul var det när de ringde in och meddelade att de redan fångat tre bonitos och att det hoppade fisk överallt. Det tog mig en och en halv timme att lokalisera felet och få rätt på det. Tyvärr missade vi alltså en del av den heta perioden då fisket var bäst på morgonen. Efter lunch dog det ut helt. Då hade vi 6 bonitos på Lilla My och Navia hade fått 10 st. Grymt roliga fiskar som kämpade ända upp i båten. Blomman tog en som han vägde på krönt väg till 1740 som han ska anmäla som svenskt rekord. De andra vägde mellan 1300 - 1770 gr.

1,63 kg

Kolla tandgarnityret och den vackra teckningen på de coola fiskarna!

1,64 kg

1,69 kg

Dubbelhugg!

1,77 kg

På torsdagen när vi fiskade så var vi tre båtar + några lokala ekor som fiskade, på fredagen var det 10-15 båtar och på lördagen nästan 40 båtar! Fisket dog ut, förmodligen för att bonitosarna skyggade för båtarna, något vi märkte redan när vi var däruppe. Alltså åkte vi inte upp fler gånger.

Under oktober gjorde vi tre meteturer. Den första en trög satsning efter piggvar på Östersjön då vi i tät dimma lyckade kämpa upp 4 varar, dock inga stora. Sedan fiskade jag den årliga tävlingen "Johans Lekstuga" ombord på Vandia som jag vann. Sista turen med Lilla My blev en tur efter spätta på Sundet som gav ganska bra fiske, ca 150 plattisar, dock inga stora. Elen klabbade på båten igen. Lilla My behöver en ordentlig genomgång under vintern.

Piggvar från Östersjön

"Johans lekstuga"

Sammantaget så var det överlag ett ganska mediokert fiskeår. Förra året fiskade vi bara 18 turer här hemma och jag lovade bättring. Tyvärr blev det ännu färre turer i år - endast 10st. Tyvärr var i princip alla turerna utom bonitosatsningen inte så mycket att hurra för. Den enda ljusglimten förutom den turen, var det fantastiska torskfisket vi hade i Norge under första resan, där jag äntligen lyckades höja mitt pb på torsk ett par kilo. Andra Norgeresan blev inte så bra som vi hoppades då både djuphavsfisket och kveitefisket var sämre än vi väntat. Personligen så var det en besvikelse att jag inte heller i år lyckades förbättra mitt mediokra pb på hälleflundra. Här hemma hade jag som mål att komma upp i 20 reggade arter i år men det smög sig också. Boniton blev den 17:e arten, piggvaren undviker mig fortfarande och några turer upp till Västkusten blev det inte heller såsom planerat.

För 2011 är målet först och främst lite mer fiske och att ta de tre sista arterna till den lagerkransade guldnålen. Kanske blir det automatiskt mer fiske här hemma i år för det är inte några resor till Norge inplanerade i sommar. Jag åker en vecka på skreifiske i mars och ska en vecka till Panama i december. Troligen blir det också en resa till Skottland i höst. Så hela sommaren är vikt till fiske här hemma. Nya tag!

Årets största fiskar i respektive art. Nya teamrekord för året i röd text.

Torsk 14,1 kg Bosse Östersjön, vrak 2010-04-03 Shadjigg
Torsk (Norge) 26,15kg Anders Söröya, Runningen 2010-06-25 Hel sej
Knot 0,465 kg Anders Kattegatt 2010-06-05 Mete, sill
Slätvar 0,720 kg Janne Öresund 2010-05-02 Mete, horngäddestrimla
Havskatt 4,3 kg Anders Söröya Runningen 2010-06-30 Mete, sejfilé
Större kungsfisk 4,9 kg Anders Söröya, Uertoppen 2010-07-26 Mete, sejfilé
Kolja 2,9kg Anders Tromsö 2010-08-02 Wiggler
Hälleflundra 11,6 kg Anders Tromsö, Fuglöy 2010-08-01 Stormjigg
Bonito 1,77 kg Anders Kattegatt 2010-09-30 Rapalawobbler
Piggvar 0,630 kg Anders Östersjön 2010-10-10 Sillstrimla
           
           

 

Antal fiskedagar: 10 st + 2 Norgeresor

Antal fångade arter: 21 st

Övriga arter: Långa, lubb, gråsej, bleka, glyskolja, sill, vitling, horngädda, havsöring, skrubba, rödspätta och sandskädda.

Antal torskar över 10 kg - 4 st

Antal anmälda till Storfiskregistreringen: 6 st

Knot

0,465 kg

Anders
Bonito 1,77 kg Anders
Bonito 1,69 kg Rickard
Bonito 1,64 kg Anders
Bonito 1,63 kg Rickard
Bonito 1,30 kg Rickard