VÄLKOMMEN TILL TEAM LILLA MY

Team Lilla Mys hemsida handlar om fisket vi bedriver med  utgångsbas från Helsingborg. Vi fiskar mycket från vår båt Lilla My på norra Öresund men också i andra vatten. Mitt mål är att uppdatera hemsidan någorlunda regelbundet så att innehåll och information är aktuell och kan bidra med något till ert fiske. Håll till godo!

  

Webmaster: Anders Jonasson

Email

 

 

 

Arkiverade nyheter 2010

10-12-29

Det är bra fiske på Sundet just nu med massor av torsk i mellanstorlek. Några större klunsar upp till 15 kg ska också vara tagna på söder. Tyvärr är Sundet också fullt av is. De flesta hamnar har frusit till och det ligger is en bra bit ut i Sundet på många ställen. Även mittsunds är det issörja och större isflak. Det är inte bra förhållanden för småbåtar och fortsätter kylan så omöjliggörs småbåtsfisket helt. Det är lätt att slå sönder propeller och givare och kylan gör också att motorer och mekanik kan frysa eller låsa sig. Turbåtsfiske är att rekommendera tills vädret blir mildare.

10-12-23

Vi önskar alla

EN RIKTIGT GOD JUL!

 

10-12-15

Fortfarande oerhört slött... ännu slöare än innan för jag har åkt på en förkylning. Något fiske inom det närmsta lär det inte bli. Det har dock kommit igång lite bättre på Sundet. Det fångas fortfarande mycket sill men också en hel del torsk i fin storlek. Vandia har haft bra torskfiske de senaste dagarna och så pass kallt det är så lär väl vinterfisket sätta igång på allvar tidigare än vanligt. Näst år är jag inte hemma vid den här tiden. Då sitter jag på en båt och solar i Panama med en massa huggvillig fisk runt omkring. NSA-guiderna kommer att åka på en gemensam resa dit. Ska bli gött!

10-11-27

Slött med allting just nu, för egen del alltså. Inget fiske på över en månad och troligen blir det väl kanske inga fler turer i år heller. 10 turer hittills i år är ju mycket sämre än de 17 vi gjorde förra året som jag klagade på då... uselt!

Fisket har varit helt okey annars. Metet är fortfarande hyfsat bra med en del stora skrubbor. Det är gott om stor julsill därute och en del torsk som jag bland den. Det har också varit kallt den senaste tiden så kanske sätter vinterfisket igång tidigare än vanligt. Under vintern har det de senaste åren dykt upp ovanliga fiskar i Öresund. Förra året var det havsbraxen och staksill. Nu rapporteras det att en nordisk beryx är fångad vid Läsö. Återstår att se vad som mer dyker upp i år. Jag minns en vinter för ett antal år sedan då vi hade två flasknosdelfiner som hoppade framför båtens för under tiden vi letade bulor på Pålsjö.

Nordisk beryx

 

10-11-02

Har rättat positionerna på Eisfish, Sigrid och Mirs vrak.

Den årliga debatten om Storfiskregistreringen har startat. Synpunkter skrives här.

10-11-01

Fortsatt bra mete i Sundet. Vandia hade fyra reggare igår, en rödspätta och tre skrubbor.

WWF ger åter torsk från Östersjöns östra bestånd grönt ljus. Visst verkar beståndet ha genomfört några lyckade lekar och det finns åter gott om småtorsk, men istället för att åter öka fisketrycket på dessa så borde de få växa upp och trygga beståndet på lång sikt istället. Det är fortfarande ont om den stora torsken som är så viktig för leken. För övriga torskbestånd runt Sveriges kuster är det fortfarande kris, inte minst på västkusten där torsken i Kattegatt är på utrotningens brant och de flesta lokala bestånden i Bohuslän redan är utrotade.

10-10-24

Har ordnat till länksidorna och lagt till några länkar till danska fisketeam.

Fortfarande helt okey mete därute och nere vid Ven finns det så mycket stor julsill som man kan önska.

10-10-17

Ny metetur på Sundet med farsan och morfar i fantastiskt bra väder. Dock var det nästan helt strömlöst. Lite mer fart i vattnet hade varit önskvärt men fisket var helt okey ändå. Skulle uppskatta att vi fick runt 150 plattisar varav ca 15 skrubbor och 15 rödspättor. Inga i någon större storlek dock. En stor del återutsattes. Av rödspättorna behöll vi bara 2st. Vi provade även meta efter simpa ett tag utan resultat. Elen på båten klabbade så vi var inte ute på havet förrän 09.30.

10-10-15

Den årliga metetävlingen "Johans lekstuga" hölls idag på Vandia. Den enda tävlingen jag ställer upp i. Fisket var sådär, men jag fiskade bra. 41 sandskäddor, 8 skrubbor och 8 rödspättor fick jag ihop vilket innebar att jag vann tävlingen. Av de 57 plattisarna så returnerade jag 50 st. Tävlingsreglerna är nämligen så bra utformade att man kan returnera fisken direkt. Fångsterna för de andra fiskande såg ungefär likadana ut artmässigt. Det kom upp någon enstaka vitling och knot också, annars dominerade plattfiskarna och då i synnerhet sandskäddorna. Ett reg på skrubba, 1,3 kg, om också upp. Tack Johan och Thomas och Anders på Vandia för en som vanligt trevlig tävling!

10-10-11

Var på Östersjön och fiskade piggvar med Lill-Anders igår. Dimman låg tjock hela förmiddagen och lättade inte förrän efter lunch även om den återkom flera gånger. Tur man inte skulle på vraken. Fisket var segt. Jag fick en piggvar efter någon timme men sedan var det dött. Vi körde iväg en 10 distans och testade nya ställen men utan resultat där också. Åter på det säkra stället så fick jag ytterliggare tre varar på eftermiddagen. Tyvärr var de av mindre modell. Den största vägde 630 gr. Lill-Anders nöjde sig med att fånga två småtorskar på hela dagen. En torsk och en var fick följa med hem. Det blev dyra fiskar efter en så lång tur. Ungefär 500 kr/kilot för torsken och 900 kr/kilot för piggvaren. En liten jämförelse bara när man talar om de ekonomiska vinsterna för samhället med att premiera sportfiske istället för yrkesfiske. Sportfiskare kräver ju inte heller bidrag men det borde man kanske göra innan man är utfattig...

10-10-09

Efter en vecka med otroligt trögt bonitofiske så verkar det vara igång igen. Nu kl 10 så har Ocean Seeker landat 3 st, Isola 2 st och Kinnarp-Garmin-Benny har 3 st.

I Sundet har fisket varit trögare i veckan med sämre mete efter plattfisken. Det är dock massor av sill för den som är intresserad. Imorgon så blir det fiske för oss.

10-10-04

Spättafisket i Sundet har varit bra med mycket fisk och en del stora. Tyvärr är det många små också men förhoppningsvis så släpper folk tillbaka dem så de får växa till sig fastän det är rödspättor. Fisketrycket är hårt. Kör C&R och värna om beståndet! Massor av sill i bra storlek finns det också. Bonitofisket har stagnerat men något annat var väl inte att vänta med den massiva tillströmningen av båtar när nyheten kom ut. Vi var tre båtar plus några lokala i torsdags. I lördags så var det tydligen 30-40 båtar där! Nu är fisket uselt. Både Navia och Isola nollade idag. Isola nollade igår också. Helt klart så blir bonitosarna skrämda av båtarna, vi märkte hur de skyggade redan i torsdags. Tur man var uppe i tid!

10-10-01

Liten rapport från gårdagens fiske... Körde upp med Lill-Anders och Rickard Linderoth. Lill-Anders skulle dock bli hämtad av Blomman i hamnen så vi skulle fiska från två båtar. Dagen började katastrofalt. När vi lagt i båten så visade det sig att styrningen på Lilla My hade låst sig. Det tog mig en och en halv timme att lokalisera felet och få rätt på det. Kul! Under tiden så hade Naviapågarna redan tjuvstartat fisket och de hade fått tre bonitos när vi kom ut. Tyvärr missade vi alltså en del av den heta perioden då fisket var bäst på morgonen. Efter lunch dog det ut helt. Då hade vi 6 bonitos på Lilla My och Navia hade fått 10 st. Grymt roliga fiskar som kämpade ända upp i båten.

1,63 kg

Kolla tandgarnityret och den vackra teckningen på de coola fiskarna!

1,64 kg

1,69 kg

Dubbelhugg!

1,77 kg

10-09-30

Bonitofeber!

6 Bonitos till oss idag och 10 till Navia i vår gemensamma satsning! Blomman tog en som han vägde på krönt väg till 1740 som han ska anmäla som svenskt rekord. De andra vägde mellan 1300 - 1770 gr. Mer info och bilder kommer imorgon!

10-09-29

Sorry för uteblivna uppdateringar. Har haft en del annat att stå i. Har alltså inte heller fiskat något själv men fisket på Sundet är bra. Det har varit bra rödspättafiske därute och det finns massor av sill för den som är intresserad av det. Det kommer fortfarande upp en del stor makrill så än är det inte för sent att satsa på lite flötmete.

På västkusten har det fångats bonitos! Alltså en av tonfiskens mindre kusiner. Läs mer här!

10-09-12

Var nere och tittade på invägningen idag. En hel del fina fiskar hade kommit upp bl.a. fenknot på över 8 hg, slätvar över kilot, makrill 1,2kg, skrubba på kilot och simpa på 460 gr. De flesta teamen hade fina makrillar med in. Varfisket hade dock varit trögt. Vann gjorde danska Team Blaeser följt av Black Pearl och Salty. Man blev lite fiskesugen när man såg alla fiskar. Snart tre månader sedan man fiskade här hemma. Snart dags...

10-09-05

Garmin Fiskefestival!

11-12 September är det dags för den traditionella småbåtstävlingen i Sundet. Denna gång med utgångshamn från Helsingborg, vilket är en klar fördel då det minskar båtåkandet. Som vanligt är det en arttävling där det gäller att fånga så stora exemplar av så många arter som möjligt. I de tider som nu råder är en sådan tävlingsform både trevlig och etisk riktig. Många av Sveriges bästa havsfiskare brukar vara med i festivalen men den lockar också fiskare från danska sidan. Ni kan läsa mer om festivalen här. Det är inte för sent att anmäla sig!

Själv måste jag ta mig i kragen och få fiskat lite. Lilla My har inte varit på vattnet sedan i juni och vi har bara tagit ut båten 7 gånger i år... Jag klagade i årssammanställningen för 2009 att vi bara gjort 18 turer. Det verkar som om det blir ännu färre detta år. :(

Annars verkar det vara bra och varierat fiske på Sundet för tillfället. En del fin makrill, mycket sill, granna koljor mm.

 

10-08-26

Girighet och mänskligt förfall!

Som ni säkert sett så har Greenpeace övervakat trålare från Gilleleje med gps-sändare och sett att de åtskilliga gånger struntat i fiskeförbudet och kört sina bottenförstörande trålar fram och tillbaka genom det skyddade området i södra Kattegatt. Detta område inrättades gemensamt av danska och svenska myndigheter som ett sista desperat försök att rädda Kattegattstorsken från undergången. Här skulle de få leka ifred och deras yngel få chans att växa upp. Fiskarna från Gilleleje, redan tidigare ökända för omfattande tjuvtrålning i Öresund och för oreglerat svartfiske över kvoterna, visar nu åter igen vad de anser om havet. Istället för att respektera området, som faktiskt också är till för att hjälpa dem själva att kunna fortsätta med sitt levebröd, så hemfaller man åt girighet och roffarmentalitet. Att fiskarna överhuvudtaget får fortsätta fiska är för mig en gåta. Med så låga bötesstraff som den danska lagstiftningen har så är det klart att dessa idioter fortsätter. En lantbrukare som missköter sina djur får djurhållningsförbud, en taxichafför som kör som en galning blir av med jobbet och licensen, en läkare som åsidosätter sina åtagande blir av med legitimationen, Men en fiskare som gång på gång struntar i regler och kvoter kan man inte ta båten eller licensen ifrån... allt enligt danske jordbruksminister Henrik Höegh. Var är logiken? Varför ska dessa marodörer till fiskare vara särskilt gynnade?

10-08-21

Har lagt upp ett nytt reportage från den första resan till Norge i år. Det ligger under "Reportage" i menyn till vänster.

I Sundet är det fortfarande en hel del torsk och det fångas både gott om sill och makrill. Horngäddorna är också på väg att vandra tillbaka.

10-08-15

Mycket att göra efter hemkomsten så har inte haft tid att uppdatera. Jag har inte heller skrivit reportage från någon av de två resorna i sommar men det får ske senare. En kort rapport från senaste resan dock - Vi var ju en vecka på Söröya och sedan en i Tromsö. På Söröya fiskade vi enbart på djupet efter uer och fläckig katt. Fisket var dock väldigt trögt trots att vi provade många nya ställen förutom de gamla säkra. Esben fick en uer på 7,5 kg, Stefan en på 5,45 kg och jag själv fick uer på 4,9 och 4,2 kg. Annars låg alla uer på 2-3 kg vilket är dålig medelvikt mot vad platserna brukar producera. Antalet fångade uer var också dåligt. Någon fläckig katt fick vi inte i år heller. Därefter åkte vi till Tromsö för att enbart fiska hälleflundra. Tyvärr var fisket väldigt trögt där också. Vi låg på de yttre platserna hela veckan där medelvikten brukar ligga på 30 kg! Det gjorde den inte nu. Vi fick 11 flundror under veckan med en största på 147 cm. Vi fick också en på runt 30 kg. De andra låg mellan 5-16 kg. Lite bilder från resan:

 

10-07-20

Norge nästa! Imorgon åker jag! En vecka på Söröya och en vecka i Tromsö väntar. Jag är hemma igen 4 aug så ingen uppdatering av hemsidan kommer att ske innan dess. Ni får följa fisket i gästboken så länge.

10-07-17

Man skäms nästan, bara en tur sedan början av juni trots att det är vackert sommarväder. Det är ju t.o.m. mindre fiske än förra året. Har bara fiskat 7 gånger i år. :(

Annars är fisket bra, det är mycket torsk söderut. Det har också kommit upp massor av stora koljor därnere. Tyvärr har en hel del fångats av semesterfiskare. Inte så att jag inte unnar semesterfiskare att fånga koljor. Inte alls. Men det har ju betytt att många av de stora koljorna inte har återutsatts. Även om det fångats många koljor så bör man återutsätta dem. Öresund är det enda ställe de har en fristad för trålarna. Förhoppningsvis så tänker i alla fall Öresunds småbåtsfiskare längre än näsan räcker och förhoppningsvis så fortsätter turbåtarna att arbeta för koljabeståndets fortlevnad. Flera båtar har 45 cm som minimått nu vilket är bra. Bara att hoppas att fler inför det och faktiskt också rekommenderar återutsättning av alla koljor.

Ett nytt vitrockarekord kan jag också rapportera om. Det är naturligtvis Confident-gänget som slagit till igen. Olof Ohlsson fångade det nya rekordet på 10-gradarn. Rockan vägdes till 11,70 kg.

Egentligen skulle jag åkt ut nu i helgen men jag är strandsatt för min bil kan ju fortfarande inte dra någon båt och farsan tog sin till Stockholm och blir borta 2 veckor. Så nu är fiskesuget snart uppe på max. Tur att man ska åka till Norge på onsdag! Har köpt in nya jiggar från Savage Gear - Herring Cutbait som ser grymt fina ut och beställt hem lysstavar att ha till djuphavsfisket. De blåa och gröna ser läckra ut.

10-07-12

Jobbar igen så inte mycket vettigt blir gjort. Jocke var nere vid Västhamnen och fiskade makrill. Ingen makrill fick han men väl tre havsöringar! Idag fick Kenneth Bjällkvist reg på både piggvar och slätvar. Bara att gratulera. I Norge har det kommit upp flera riktigt stora flundror både på Havöysund och i Tromsö senaste veckan. Två flundror på vardera ställe har varit i tvåmetersklassen vilket betyder runt 100kg! Otroligt! Själv åker jag upp på onsdag nästa vecka. Det blir en vecka på Söröya och en vecka i Tromsö. Inte som guide denna gång utan bara semester.

 

10-07-01

Hemma igen från Söröya. Vi hade väldigt blåsig och ostadigt väder däruppe så fisket fick anpassas därefter. En dag blev vi inblåsta och inga långturer blev av. Hälleflundrafisket var mycket trögt hela veckan däremot hade vi ett grymt fiske efter stor torsk. På två kortare pass, om sammanlagt ca. 5 timmar, tog vi enbart i vår båt 6 torskar över 20 kg. Med tanke på att vi bar vara två fiskande första passet och tre fiskande andra passet så är det grymt bra på så kort tid. Torskarna vägde 21kg, 22,75kg, 23 kg, 26,15 kg, 27 kg och den största otroliga 33,55 kg! Min största på 26,15kg vägde mellan 28-29 kg på sjön. Tyvärr så tappade den mycket innan vi fick vägt den ordentligt. Utöver det så fångades det flera torskar mellan 20-25 kg av andra gäster. Får se om jag kan skriva ett kortare reportage om det.

33,55kg

26,15kg

27kg

10-06-22

Ove är nere så vi körde en tur från Bortstahusen idag. Fisket var dock inget vidare. En hel del torsk på lodet och även i båten men storleken på fisken var dålig och det gällde för alla ställen från Sydpolen upp till kanterna ost Bäckviken, från 17m ned till 45m. Det låg mycket garn där nere ost och sydost Ven. Vi testade att meta spätta på ett nytt ställe, farsan fick en på 7-8 hg men något annat gav det inte.

Imorgon åker jag till Söröya och blir borta en vecka.

10-06-19

Har tråkigt här hemma och man kan ju inte titta på VM hela tiden. Så jag tog mig i kragen och skrev äntligen klart ett reportage från förra årets Norgeresa. Lagom till det är dags att resa detta år...  Den ligger under reportage i menyn.

10-06-18

Har uppdaterat tackelsidan med några bilder samt rättat positionen på Holstentor bland vraken i Kattegatt.

10-06-17

Jag kom aldrig iväg till Söröya då jag är sjuk. Skulle åkt upp igår men p.g.a. omständigheterna så är det uppskjutet till nästa onsdag. Så istället för att fiska så vilar jag och kollar VM. Det har annars varit bra fiske däruppe de senaste dagarna... :(

Här hemma så har sommarfisket efter torsk kommit igång. Både turbåtar och småbåtar har fått bra fångster. Makrillen har också kommit in i lite större mängd. En gråhaj har fångats i nät nere vid Ven. Det är den andra gråhajen i år som fångats i närområdet. Fiskeförbudet på pigghaj för yrkesfiskare har kanske gett verkan också på gråhajsbeståndet.

10-06-05

Jag och farsan var på Kattegatt idag. Vi började fiska efter katt på ett par "säkra" kattavrak. Dock så var de inte säkra idag. VI fick inte en katt på hela förmiddagen. Fångsten bestod vi middagstid av en 2 kg långa och ett antal glyskoljor. Vi gav upp kattametet och körde vidare. Det var inget vidare fiske på något av de andra vraken heller. Ovanligt lite torsk, men en del sej och bleka upp till drygt 2,5 kg samt ytterligare en långa på ca 3 kg. Vi körde också lite pillemete då vi har hittat ett par ställen som ger stor knot. Det var massor av knot hemma idag också, blandat med lite vitling, sandskädda och glyskoljor. Största knoten vägde 465 gr vilket blev ett fint reg till mig. Farsan fick ett par strax under 4 hg så han missade reg-vikten med minsta marginal idag.

 

10-05-30

Slött med fisket. Inget gjort denna helgen och förra helgen drog vi om el på trailern. Får se om det blir något fiske innan jag åker om drygt två veckor. Ny resa är också bokad. Nästa år åker jag upp en vecka för att fiska skrei i mars.

I Havöysund har det fångats en enorm flundra på 165,5 kg. Flundran fångades av Patrik Thor i ett sund bara 15 min båtfärd från campen. Det var hans första flundra... Stort grattis från oss!

10-05-23

Jättepiggvar!

Piggvaren som vägde 12,5 kg var tyvärr nätfångad av en dansk yrkesfiskare utanför Ålsgårde, så något sportfiskerekord blir det inte. Dock en stor eloge till fiskaren som inte slaktade den 40-50 år gamla fisken utan lämnade den levande till Öresundsakvariet. Jag antar att akvariet lär få en del nya besökare...

Annars har det  varit hyfsat mete i Sundet och i Norge har säsongen rivstartat med flera stora flundror, massor av stortorsk och kungsfisk upp till 8,15 kg fångad av fiskevännen Esben. Den 16 juni åker jag upp till Söröya...

 

10-05-23

Det ligger nu två annonser i gästboken. Den ena är Team Boatnavs Beason 666 (se bild). Perfekt fiskebåt för större vatten. Jag har själv fiskat från den och den är kanon. Går som en pil genom sjön, stor och stabil. Nästan helt ny Honda där bak. Ta kontakt med Johan på sandbygolv@gmail.com 

 

Den andra är NSA-guiden Daniel Nilssons Ryds 535. Läs mer om den här.

10-05-13

Ute idag med farsan och Cristoffer. Riktigt dåligt fiske. Började meta kolja men efter att ha metat hela förmiddagen på många ställen mellan M7 och 2-2 så var resultatet - 0 koljor. Det var överhuvudtaget väldigt få fiskar som nappade. Man kunde lika bra ha metat i hamnen. Således körde vi norrut och la de sista timmarna på att meta var. Det var lika trögt där även om det nappade bättre. Dock inte av sådant vi ville ha utan det var mindre torskar och sandskäddor. Märkligt att en 2 hg sandskädda hinner med att fastna på en 15 cm sillstrimla som far fram i 1,5 knop... Christoffer fick till slut en slätvar på 480 gr och det blev den enda vettiga fisken idag :(

10-05-02

Ute idag med morfar och farsan och nötte efter var hela dagen. Det var väldigt trögt fiske. Ett par småtorskar, sandskäddor, knot upp till 380 gr samt en enda var i båten. Morfar fick en slätvar på 720 gr. Vi hade ytterligare en slätvar upp till båtkanten. Klantigt nog hade vi glömt håven hemma så när vi skulle lyfta in den så gick den av. Den vägde gott och väl över 1 kg...

Segt att få horngädda till agn och de var små. Sista timmen körde vi vanligt mete vilket gav oerhörda mängder sandskädda. De måste ligga staplade på varandra på Lappen. Men ingen storlek på dem.

10-04-26

Årets andra Östersjötur genomfördes igår, denna gången på Bornholmsgattet. Lite mer fisk än under förra turen på Hanöbukten, men ändå erbarmligt dåligt. Vi körde inte ända ned väst Bornholm som vi brukar för vädret blev sämre ju längre söderut vi kom, så vi höll oss i Gattet. 10 vrak besökta resulterade i ca 25 torskar. Storleken var inte mycket att hurra över, de flesta låg på 2-4 kg. Några var större, största vägde 9,2kg. En tråkig sak är att flera av de besökta vraken var helt tomma. Det brukar de aldrig vara i Gattet.

Artmetet har varit bra i Sundet, horngäddorna har kommit och det finns torsk på grundvattnet. Kanske bättre att hålla sig i Sundet nästa gång...

10-04-15

Fineväder nu. Egentligen tänkte jag tagit en eftermiddagstur men det blev inget men man ångrade sig när man körde hem från jobbet och såg Öresund ligga spegelblankt. Men det går inte att ångra sig för dragramen på min bil är sönderrostad och underkänd på besiktningen så vill jag fiska måste jag ha farsans bil att dra med. Märkligt nog finns det inga, varken begagnad eller nya, dragramar att tillgå i detta land till min ovanliga bilmodell. Så är det någon som har ett tips om en dragram till en Toyota Camry Touring av årsmodell 94 så mottages det tacksamt!

I Sundet har det enligt uppgift fångats horngädda! De är tidiga i år. Från Falken fångades igår årets hittills största torsk i Sverige. Den vägde 23,45 och togs av Mats Lindgren. Annars inte mycket nytt att rapportera om. Vädret verkar tyvärr bli sämre till helgen, Vi får se om det kan bli en tur eller om det blåser för mycket.

10-04-11

Metet i Sundet är lite upp och ned men det blir mer stabilt nu när vattnet blir varmare. Det fångas en del kolja men mycket dåligt med större vitling. OBS! Tänk på att återutsätta koljorna! Våren är sandskäddatid, rödspättor är det sämre med.

Den första makrillen är redan fångad men man får nog vänta en månad med det om man ska räkna med någon vettig fångst. En yrkesfiskare har fått en gråhaj i sina garn i Skälderviken. Falken har fått igång torskfisket på vraken i Östersjön igen efter ett par veckors stiltje.

Navia är på 10-gradarn idag. De lär få det blåsigt men det ska bli intressant med en rapport.

 

10-04-04 kväll

Fler jättetorskar!

Tysken Manfred Müller med ett ännu större europarekord (om de nu väger den rätt och anmäler den). Den verkar för närvarande bara vara vägd på en besman till otroliga 41 kg! Läs mer här.

 

Blott 10 år gamle Hans Kristian med en enorm torsk på 39 kg från Breiviksfjorden på Söröya. Läs mer här.

10-04-04

Rekordtorsken vägdes på land till 39,40 kg!

10-04-03

Nytt Europarekord på Söröya!?!?

Jimmy ringde och sa att Filip Faurholm på Salty fångat en enorm torsk som vägdes på besman i båten till otroliga 39,2kg! Det verkar vara lite svårt att få tag på en krönt våg så här på påskdagen däruppe då alla norrman super till men får man bara fisken vägd korrekt så är den ett nytt europarekord. Stort grattis till Filip från Lilla My. Stor grattis också till Jacob som i torsdags drog en enorm torsk på 36,1 kg!

Jag och farsan var på Östersjön idag men där var det inte lika bra gång i fisket. Vi startade dagen med att fiska tillsammans med Staffan och Magnus från Team Beast/Beuty innan vi körde skilda vägar och fiskade på olika vrak. Det var inte mycket lycka för någon av båtarna. Vi fångade otroliga 8 torskar på hela dagen i Lilla My. Visserligen fick farsan en fin bit på 14,1 kg men dagen får ändå räknas som en fiskemässig katastrof. Beuty-båten hade om möjligt ännu sämre fiske på sin runda. Tyvärr kan jag inte bjuda på någon bild på torsken för det gick så hastigt när den återutsattes. Vi behåller inte så stora fiskar dels för beståndets skull dels för att de är träiga i köttet.

Igår var det bättre mete i Sundet. Ett helt gäng båtar från västkusten var nere och fick flera reg-koljor. Minst 4 fenknotar kom upp också, den största en veritabel jätte på 920 gr. Den hade varit svensk rekord om inte rekordet hade höjts för två veckor sedan.

Navia har varit på Kattegatt idag men det hade inte gått så bra. Men vädret var ju inte det bästa där precis. Ni fiskade på fel sida Sverige! Vi hade götteväder på Östersjön. Sol från blå himmel och spegelblankt hav när vi körde ut.

10-03-30

Jag och Lill-Anders gjorde en förmiddagstur innan blåsandet satte igång igen efter lunch. Uppe tidigt men man kunde lika bra blivit i sängen när klockan ringde kl 4. Riktigt uselt fiske. Vi skulle meta kolja och hoppades få en bonus-fenknot men ingenting var på hugget och fisket var enormt segt, Lite sandskäddor, några småtorskar, någon vitling och en knot blev det bara. Inte ens sandskäddorna var på hugget. Lill-Anders lyckade felkroka typ 80% av sina skäddor... hur nu det gick till när man metar. Men det säger väl hur mycket på hugget fisken var. Det tråkigaste var att temp-alarmet började tjuta igen efter en timmes fiske... trodde jag var av med det problemet. :(

10-03-28

Jättetorsk fångad på Söröya!!! Har inte mer info än att den väger mer än förra camprekordet på 34,68! Kolla in Nordic Sea Angling under morgondagen så kommer det mer info där!

Själv så skulle vi ju varit på havet i helgen men vi blev inblåsta. Är även ledig måndag och tisdag men det ser inte mycket bättre ut då. Surt.

10-03-18

Stahre har fortsatt rada upp fina turer. 11 över idag, 16 över igår...

I norra Sundet är det trögare fiske. Inte mycket torsk och metet verkar inte ha kommit igång riktigt. En del fina koljor har dock fångats.

I Norge har det kommit upp två torskar över 37 kg det senaste dygnet.

Jag har uppdaterat positionerna på en del vrak på listan. Har också lagt till Team Navias blogg bland länkarna. Hoppas den kommer att uppdateras mer frekvent än sidan de hade gjordes för de är ju ett gäng verkligt skickliga fiskare.

10-03-14

Vilken dag!!! Stahre har haft ett fiske som inte upplevts i våra vatten på minst 15 år. 36 torskar över 10 kg fick de ombord på Falken idag. Otroligt, fantastiskt och helt osannolikt!

Största hittills i år från Falken. Olof Hultqvist med torsk på 21,4 kg

På Sundet var det idag ordentlig sjö men ombord på Vandia fångades ändå en fantastiskt fisk - ett nytt svenskt rekord på fenknot, som på krönt våg vägdes till 938 gr.

Fenknot 938 gr. Fångad av Ingvar Persson. Lilla My sänder ett stort grattis till fångstmannen!

 

Själva var vi ute en provrunda i den ogästvänliga sjön. Vi körde Norra hamnen - E4 tur och retur två gånger i hög fart utan problem så förhoppningsvis fungerar allt som det ska nu. Jippie! Vi återvände genomblöta till hamnen, väl tillfreds med att Lilla My nu är klar för fiske igen. Det är ju bara snart 5 månader sedan sist...

 

10-03-13

Stahre tog 13 över 10 kg idag med största på 21,4 kg! Helt enormt att dra så många stortorskar ur samma vrak. 41 över 10 kg på tre turer...Det verkar som om alla sydkustens stortorskar samlats på samma vrak. För ni ska inte tro det bara är och åka ned och dra upp dem. En båt med tre mycket duktiga havsfiskare, inga namn nämnda...;)  var därnere i samma område i veckan och fiskade på många olika vrak och fick inte mycket vettigt. Ulf verkar ha hittat ett riktigt guldvrak.

Imorgon ska vi lägga i båten och provköra den och se om temp-alarmet fortfarande tjuter. Kylningen verkar fungera som den ska så det är nog ett elfel.

10-03-08

Stahre ångar på! 17 över 10 kg blev det igår! På samma vrak som dagen innan. Helt sjukt faktiskt. Tyvärr verkar vädret bli kass till helgen så det blir förmodligen fortsatta reparationer istället... :(

10-03-06

Har tillbringat dagen med att reparera båten. Nu ska den fungera att köra med igen även om mer behöver göras. Så kommer man hem och ser att det varit bra fiske lite överallt medan man stått och meckat. F*n också, men nu ska vi snart vara med i leken igen.

Isola var nere och skulle meta fenknot i Sundet idag. Det fick de ingen men istället kom det upp flertalet fina koljor. Ulf Stahre har idag haft fantastiskt fiske på Östersjön med 11 torskar över 10 kg. Största på 19,4 kg följt av 18,6 kg och 17,3kg.... imponerande! På Söröya fortsätter det grymma skreifisket. Största idag vägde 29,7 kg! Yrkesfiskarna har fångat torsk på upp till 41 kg!!!

10-03-05

Var in om Domsten och kollade isläget i hamnen. Det ligger 3-4 cm tjocka isflak nedanför rampen och ca 20 m ut i hamnen men isen är mycket mjuk och på väg att smälta så det går säkert att lägga i om man är försiktig. Rampen är isfri. I Norra hamnen är det helt isfritt både på rampen och i vattnet. Imorgon ska vi göra klart det sista som hindrar oss från att fiska. En del andra grejor behöver visserligen också fixas men vi hoppas kunna ta ut båten nu i alla fall.

10-03-02

OTROLIGT TORSKFISKE!!!!!

Idag överglänste man gårdagen med råge, ja faktiskt har man nog överglänst allt tidigare torskfiske i historien! Det har idag fångats 4 torskar över 30 kg på Söröya och mest fantastiskt är att 3 av dem är tagna i samma båt! Det är guiden Jesper i Team Svinet som härmed odödliggjort sitt namn i fiskehistorien med en bedrift som lär vara svår att slå. Han lät dock sina gäster i båten få äran att ta torskarna och nöjde sig med en på 27 kg själv... Jättetorskarna vägde 34,4kg, 31,5kg och 30,8 kg. Dessutom fångade guiden Daniel Nilsson från Malmö en torsk på 32,65kg från sin båt! Jag ser fram emot ett foto på dessa 4 torskar! Helt sjukt!

10-03-01

28,1 och 27,75 vägde de största igår! Idag har man toppat det för det har kommit upp en torsk som väger 32,85 och det har fångats flertalet andra stora fiskar. Jimmy berättade precis att han beräknar att det fångats minst 21 torskar över 20 kg bara idag. Grabbarna har träningsvärk hälsar han! Själv har han nog det också för han har fått torsk på över 26 kg både idag och igår...

 

10-02-28 kl 13

Båtarna är på vattnet på Söröya och det ska ha fångats två torskar runt 28 kg!

10-02-28

Har varit sjuk så jag har inte uppdaterat fastän det hade behövts. Fisket på Sundet har varit hyfsat de senaste dagarna och en hel del stor fisk har kommit upp på norr. Längre söderut så har båtarna från Malmö haft riktigt bra torskfiske men då efter torsk i mer moderat storlek. Men antalet har varit imponerande.

Skreifisket är igång på Söröya och vilken rivstart det varit. Den 25 feb var fisket grymt och man landade massor av stor fisk med 4 över 25 kg. Den största vägde 29,35 och fångades av torskkungen Christer Mårtensson. Det var hans sjätte över 27 kg... Dagen efter tog Uffe en torsk på 26,5 det blåsiga vädret till trots. Igår var man troligen inblåsta.

10-02-20

Det fångas fortsatt en del fin torsk ute i Sundet men issituationen är allt annat än okey. Läget förändras också snabbt även under samma dag beroende på vindar och strömmar. Helt plötsligt kan Sundet fyllas av massor av stora isflak som slitits loss längre söderut. Det handlar om enormt stora flak med en tjocklek på upp till en halvmeter, så det är inget att leka med. Man ska verkligen tänka en gång extra och undersöka förutsättningarna innan man ger sig ut med en småbåt. Läs mer om detta på Team Svinets nyhetssida där ni också kan se bilder på issituationen.

10-02-15

Thomas Nilsson på Vandia blev årets havsfiskare! Stort grattis! Läs mer här.

Nikolaj på Team Svinet var ute igen igår med Vaesern. Han fick själv dagens båda över 10 kg. Största vägde 15,2 kg. Gott jobbat. Nikolaj rapporterar om fortsatt mycket is. Själv var jag idag nere på stranden i Nyhamnsläge med ungarna på jobb och där var det helt isfritt så långt ögat kunde se. Märkligt att isen samlar sig på det mest strömsatta området i Sundet. Ytterligare torskar över 10 kg fångades i helgen och den största vägde över 20 kg och fångades på turbåten Havlit.

10-02-13

Sundet är fullt med is igen. Isen ligger mer eller mindre fast hela vägen från Danmark till Sverige. Småbåtsfiske är därför inte helt rekommendabelt. Nikolaj i Team Svinet rapporterar på sin sida att småbåtar som gett sig ut fått köra bakom turbåtarna. Längre söderut har turbåtar helt enkelt inte kommit ut p.g.a. isen. Det kalla vädret håller i sig så snart kanske man kan pimpelfiska istället... :)

Här i gästboken rapporteras det om en klorocka fångad i Västhamnen. Fler havsbraxnar ska också ha fångats längre söderut.

10-02-06

Torskfisket den senaste veckan har varit bättre. Igår var det dock dåligt. Morgondagen ser ut att bjuda på riktigt finväder så det blir säkert en del båtar som trotsar isen och ger sig ut. Vi var ute och hälsade på Lilla My i ladan på landet idag. Hon såg ledsen ut och längtar nog att få känna böljorna under kölen men det får vänta lite till. Farsan tog mått på vajern till styrningen som vi ska byta. Vi räknar med att vara på vattnet i månadsskiftet februari/mars.

10-01-31 kväll

Patrik på Team Poseidon rapporterar om att den första spöfångade havsbraxen togs idag från turbåten Tumlaren. Så var jag alltså inte helt fel ute. Får vi se en strid ström specimengalna västkustbor traila till Sundet nu då? 

10-01-31

Kung Bore råder verkligen för tillfället. Snön faller och Sundet är fullt av is. Envisa sportfiskare har dock ändå banat sin väg genom isen, ut till öppet vatten midsunds och haft lite bättre lycka än under första halvan av januari. Men eftersom det lovas fortsatt kallt så är risken snart att hela Sundet fylls av is och fisket omöjliggörs. Det är extra viktigt är att tänka på säkerheten under dessa förhållanden. Isflak kan slå sönder propellern och i de låga temperaturerna kan motor och annan utrustning börja krångla och frysa fast. Det är fel tidpunkt att ligga i vattnet just nu...

Lilla My är ännu inte redo för fiske. Vi har varit lite slöa med reparationerna i kylan. Vi siktar på att ha båten klar om 2-3 veckor. Idag är det exakt tre månader sedan jag var på vattnet...

10-01-18

Vinterfisket har varit riktigt dåligt den senaste tiden. Det kan dock ha sin förklaring. Rykte gör gällande att tre danska trålare varit inne i norra Öresund och tagit tonvis med torsk...

Och eftersom fiskeriverket vek ned sig gällande skyddet av torsken och tillät yrkesfisket i Kilen under hela januari så kan man enkelt föreställa sig hur mycket torsk det fångas där. Sjukt är rätta ordet! Frågan är också varför Öresund räknas till Östersjöns kvot när det sannolikt är torsk från det kvaddade Kattegattbeståndet som är här och leker.

10-01-13

Nya rapporter om sällsynta fiskar. Enligt en artikel i HD idag så skulle det vara fångat en fengömmare utanför Råå. Det är dock inte en fengömmare utan en havsbrax som fångats vilket jag och flera läsare påpekat. Mannen från Naturhistoriska har nu också ändrat sig och en ny artikel finns på HD. Det ska ha fångats minst 6 havsbraxnar i vinter i området. Kanske dags för artjagande västkustbor att göra en satsning... :)

Fisket på Sundet har varit lite segare, igår var det riktigt dåligt.

10-01-03

I dagens HD så står det om staksillarna i Sundet. Journalisten som skrivit artikeln är dock totalt felinformerad (som vanligt när det gäller allt som sker under ytan).

Staksillen har varit fredad från allt fiske i svenska vatten sedan 2004. Fiskeriverket anser att staksillen är extremt sällsynt och skriver att att alla fångade exemplar av arten ska återutsättas för att bidra till populationens bevarande. Vidare ska man rapportera dessa fångster för att avhjälpa den kunskapsbrist som råder om denna sällsynta art.

Staksillen fanns innan upptagen på Artdatabankens rödlista i gruppen "Kunskapsbrist" vilket i princip betyder att den är i behov av mer skydd än de akut hotade arterna. 2006 togs arten bort från den svenska rödlistan eftersom man ansåg att arten inte längre reproducerar sig i svenska vatten. (Alltså i princip var utrotad.)

Fiske efter staksill är alltså förbjudet och alla fångade staksillar ska återutsättas!

10-01-02

God fortsättning!

Både Svinet och Vaesern hade 2 över idag. På Vandia hade man en över på 14,4kg.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arkiverade nyheter

2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008

 

Tillbaka till Aktuella nyheter!

 

 Antal unika besökare Antal unika besök idag