VÄLKOMMEN TILL TEAM LILLA MY

Team Lilla Mys hemsida handlar om fisket vi bedriver med  utgångsbas från Helsingborg. Vi fiskar mycket från vår båt Lilla My på norra Öresund men också i andra vatten. Mitt mål är att uppdatera hemsidan någorlunda regelbundet så att innehåll och information är aktuell och kan bidra med något till ert fiske. Håll till godo!

  

Webmaster: Anders Jonasson

Email

 

 

 

 

Arkiverade nyheter 2014

14-12-28

Uppdatering

Jag har nu avrundat året och lagt upp en sammanfattning -  "Årets största 2014". Ligger under rubriken "Rekord" i menyn.

 

14-12-24

Team Lilla My önskar alla en GOD JUL!

Inget fiske på länge och det lär inte bli något inom det närmsta om inget oväntat inträffar. Nästan all utrustning är hemma i lägenheten för rengöring och lagning. Frigolitlådor trängs med fendrar, verktyg, tampar och diverse annat ute på balkongen. Kabinen på båten ska rengöras och släpet gås över under uppehållet. Vi hoppas vara på vattnet i februari. Under tiden hoppas jag också få tid att uppdatera lite på sidan samt gjuta pilk och sänken.

 

14-11-29

Uppdatering

Årets största 2013 är sammanställt och upplagt. Inget fiske på gång just nu tyvärr.

 

14-11-23

Uppdatering

Det är slött med fisket just nu. På tisdag drar jag ned Lilla My till hennes nya hem i en lada utanför Bårslöv. De senaste månaderna har hon ju stått uppe hos en arbetskompis utanför Lerhamn. Jag får skylla inaktiviteten på allt för lång resväg för att hämta båten... Men det lär väl troligen inte bli jättemycket mer fiske i år ändå.

Jag har uppdaterat länksidorna och lagt till massa bilder på "Årets största" 2004-2009. Inom kort hoppas jag kunna skriva en sammanställning för 2013 också. Bara snart ett år för sent...

 

14-11-01

Novemberdebatt och test av nattfiske

Inte mycket vettigt har blivit gjort den senaste tiden. Fisket har gått helt i stå. Men i torsdags var jag ute och testade nattfiskeutrustningen jag köpt/byggt. Vadare, lampor och den hemgjorda vattenkikaren fungerade utmärkt. Upptäckte att spöet jag byggt om var ca 15-20 cm för långt för att fungera optimalt. Testade tre platser här i hemtrakterna men ingen tunga eller piggvar siktades. Däremot var det gott om skrubbor, någon sandskädda och ett par simpor. Allt i mindre storlek. Ingen rolig fångst alltså men det var fascinerande att se fiskarna ligga helt obekymrade framför fötterna på en.

Novemberdebatten om storfiskregistret är igång - se länk. Läs gärna mina tankar om etik för sportfiskare (se inlägg 14-08-18)

 

14-09-21

Kattegattstur

Det blev en tur på Kattegatt igår. Tänkte fylla på frysen lite men även meta lite storknot och fånga makrill. Det brukar vara gott om stora höstmakrillar därute vid denna tid. Det var det inte idag. Jag fick inte en enda... Däremot var det massor av fisk överallt. Jag hann bara komma någon distans norr om Kullen då jag såg massor av 10-15 m höga stim på lodet. Ned med häcklan och upp kom agn i form av sill. På vartenda vrak jag stannade teckande lodet stora stim med fisk. Det var så mycket småsej i storlek 40-50 cm över vraken att de förstörde det andra fisket. Det gick knappt att komma ned med pilk och att meta var uteslutet på de flesta ställen eftersom sejarna snappade åt sig agnet direkt. Försöken att fiska makrill slutade bara med att hela häcklan var full av sej. Det var t.o.m. sej på de toppar och kanter där jag brukar meta knot så det fisket fungerade inte heller. På något ställe var det sejfritt men då kastade sig torsk och vitling över agnen istället. Man får nog meta knot på våren som brukligt. Jag fick en långa på 3 kg på metet. Annars bestod fångsten av fin torsk på 2-5 kg. När jag körde mellan vraken så tecknade lodet fisk lite överallt. Mycket glädjande att fisket verka ha återhämtar sig. Förbudsområdet verkar hjälpa. Bara att hoppas nu att inte HaV släpper på restriktionerna utan låter bestånden återhämta sig till fullo så att torskarna och sejarna når tvåsiffriga vikter som de gjorde förr i tiden.

14-09-15

Garminfestivalen slut!

Team Abu/Humminbird höll undan och vann med Team Vandskraek och Team Stormen på andra och tredje plats. Fisket var fortsatt ganska trögt på söndagen. Vi får hoppas det sätter fart igen framöver. Det brukar ju annars vara på topp nu i sept-okt.

 

14-09-13

Garminsfestivalen dag 1

Dag ett är avslutad. Fisket är fortfarande trögt i Sundet men det kom upp några fina fiskar ändå. Skrubba och rödspätta över kilot och i topp en grym piggvar på 2570 gr! Team ABU/Humminbird leder följt av Team Garmin/Omega och Team Vandskraek.

 

 

14-09-06

Mer skitfiske!

Uselt fiske idag också. Körde efter simpa och var. Det blev till slut en simpa och en slätvar men vi fick kämpa för dem. Det är dock enorma mängder höstsill på Pålsjö för den som är intresserad. Vi fick upp till 325 gr under betesfisket.

 

14-09-04

Skitfiske!

Blomman har lagt ned Naviabåten så jag har varit ute med den två gånger senaste veckan. Dock har strömmarna varit tradiga och fisket har varit uselt så det är inte mycket mer att rapportera om det.

 

14-08-18

Etik för sportfiskare

Det debatteras ofta hur sportfisket ska skötas etisk. Hur ska fiskbestånden hållas starka? Hur hanterar man sin fångst? Hur ska man göra med C&R? Etikfrågorna som stötts och blötts har varit många men handlar för det mesta om just fisken och fiskandet i sig. Men hur ska vi sportfiskare förhålla oss tillvarandra? Den frågan har jag sällan sett ställas förrän nu...

Hur bör jag vara mot mina medfiskare?

När vi köpte Lilla My 2001 så var vi på intet sätt noviser på fiske, men däremot noviser på småbåtsfiske eftersom hon var vår första båt. Det var mycket att lära sig och på den tiden fanns det inte ett lika brett utbud av forum, hemsidor och bloggar som det gör nu där man kunde hämta information. Varje tips man lyckade få tag på var guld värt och när man träffade andra småbåtsfiskare som kunde tipsa om något så tog man tacksamt emot det. Vår hemsida startade jag 2003, inte bara som en blogg där vi skrev om vårt fiske, utan också med målet att vara en informationskanal för andra som behövde tips och hjälp. Informationsdelen på Team Lilla My har efterhand växt och i vänsterspalten hittar man nu alltifrån specifika tips om metoder och tackel för fiske efter olika arter, gör det själv-beskrivningar för att gjuta pilk och sänken, ankringstips, ekolodskunskap, utrustningstips och positioner. Saker jag själv saknade när vi startade. Trots att mycket info redan finns på sidan så kommer det varje vecka ett antal mail där tips efterfrågas. Det gäller allt från ekolodsinköp, fisketips och efterfrågningar av positioner. Jag svarar alltid så gott det går på alla mail. Om man hjälper andra får man förhoppningsvis något tillbaka och även om man inte får det så kan man alltid glädjas av att ha hjälpt någon. Ibland kommer det ett tackmail men ibland lär man också känna folk som fiskar på samma eller på andra ställen än en själv som efterhand kan komma med tips och rapporter tillbaka. Exempelvis så dimper det med jämna mellanrum ned en rapport från en kille som jag hjälpte med några vrakpositioner i Hanöbukten där han skriver om hur fisket varit för tillfället. Mycket trevligt!

Hur man ser på sitt fiske är också olika. Vissa fiskar enbart efter arter de kan äta. Andra fiskar sådana som är roliga och ger spänning. Vissa vill ha utmaning. Några tycker om fisketävlingar. En utmaning har för många varit att kunna anmäla fiskar till Storfiskregistret. På Team Isolas blogg kan ni läsa en liten resumé över det anrika registret. Storfiskregistret startade som en faktabas över var, när och hur de stora fiskarna fångades i Sverige. För att kunna anmäla en fisk skulle den väga över en viss stipulerad registreringsvikt. Efterhand som anmälningarna rullade in så skapade man silvernålen för 5 anmälda arter och guldnålen för 10 anmälda arter, kanske för att få folk att bredda sitt fiske och få in fler anmälningar. För en del blev det också så att man såg det som ett mål att få dessa nålar. Efter hand så fick man utöka med lagerkransnålen för 20 arter, något som då sågs som mycket svårt att uppnå. Men det visade ju sig att Sverige är fullt av duktiga sportfiskare så man fortsatte att införa lagerkransnålar i olika färger för 30, 40, 50 och till sist otroliga 60 arter! Men någonstans här så kom det också in en företeelse som inte hade med Storfiskregistrets grundtanke (att vara en faktabas för alla att söka hjälp och tips i) att göra. Man började göra registret till en tävling. Det blev för en del stor prestige i att visa upp anmälda fiskar och samla så många arter man kunde för att bräcka andra. Jag som varit aktiv i novemberdebatten under många år märkte av det där också. Man ville sänka gränserna på arter enbart för att man skulle kunna regga dem själv. När jag hävdade att gränserna borde ligga kvar för statistikens skull, så fick jag påhopp att det var bara för jag själv redan reggat arten i fråga. Man ville också införa fler nålar för diverse olika "prestationer" något som inte var registrets grundtanke.

Jag har inget emot tävling. Jag är egentligen själv en tävlingsmänniska även om jag i fisket inte tycker det är roligt att tävla mot andra utan bara mot mig själv. Men när ens tävlingshets går ut över andra så har man nog vandrat nedför fel väg. Jag håller helt med Team Isola när de ifrågasätter hur en del hanterar sitt fiske. Min grundtanke är att man ska hjälpa andra så gott man kan. Självklart ska man kunna hålla sin guldkorn hemliga om man så önskar. Det gör vi också. Jag sätter också stor heder på att inte sprida vidare information som jag blivit ålagd att hålla hemlig. Men annars är min åsikt att man ska kunna dela med sig. Man tjänar ofta också på det själv som jag skrev ovan. Om man inte får tips tillbaka så har man kanske lärt känna några nya vänner istället. Hade inte denna vilja funnits hade jag t.ex. inte lärt känna Jimmy på NSA och kommit iväg på många fantastiska Norgeresor. Team Lilla My hade heller inte haft något givande samarbete med Team Navia. Därför känns det tråkigt när man delat med sig av tips och positioner till vissa och sedan inte får något tillbaka när man frågar. Det känns också tråkigt att folk tar till vilka metoder som helst för att snoka reda på heta platser. Min vän Johan i Team NSA skriver om det på sin blogg. Här bör man kanske ta sig en funderare vad fisket egentligen handlar om. Är det en tävling på blodigt allvar eller en avkoppling och hobby. Det är ju klart att det kan vara allt därimellan men börjar man dra sig alltför långt åt det ena hållet så har man nog kommit lite för långt ifrån sportfiskets grundtanke enligt mig. Det är också kontraproduktivt för Storfiskregistret som sådant. När folk börjar dra sig för att anmäla fiskar för de inte gillar tävlingshetsen eller för att de är rädda för att avslöja för mycket så att det blir en vallfärd av regjagande specimenfiskare, ja då är vi på helt fel väg. Storfiskregistret ska innehålla så många stora fiskar som möjligt för att statistiken ska bli så bra som möjligt. Storfiskregistret är en faktabank! Inte en tävling! Det har jag sagt förr i novemberdebatten. Det är nog dags att ta upp det igen i år...

 

 

14-08-02

Har varit i Budapest på semester och har sedan lyckats bli sjuk så något fiske har det inte blivit. Får ta tag i det när jag blir helt kry igen.

Inte så mycket att rapportera. Torskfisket i Sundet är fortfarande bra och makrillen börjar komma igång ordentligt. Får bli någon tur efter dem sen. Det är ett trevligt och avslappnande fiske att ankra upp och flötmeta makrill.

 

14-07-19

5 gr från svenskt rekord...

Efter lite ändrade fiskeplaner (vi skulle åkt till Bohuslän redan på fredagen) så blev det en snabbt bestämt fisketur med min kära mor. Vi skulle fiska lite torsk men först prova på att fiska lerskädda tillsammans med Johan och vännerna i Team Nordic Sea Angling. Johan hade hittat ett hotspot för lerskädda i lördags efter ett yrkesfiskartips och fått 8 st varav tre över regvikt. Så idag var vi ju tvungna att testa det först. Team NSA hade redan varit på plats i två timmar och fått 9 lerskäddor när vi kom dit så man blev ju minst sagt lite ivrig. Vi släppte i och morsans första fisk efter 5 min var såklart... en lerskädda på fina 220 gr. Sen följde ytterligare någon mindre innan jag krokade en bättre fisk. Väl i båten vägde jag den till 325 gr, endast fem gram under Kolbecks svenska rekord. Vi fiskade lerskädda ett tag till och fick ihop 6 lerskäddor + att jag tappade ytterligare en stor, kanske uppåt 300gr, när jag skulle lyfta in den i båten. Sen åkte vi och fiskade torsk men det kunde vi egentligen struntat i för torskfisket var uselt. Få och små bulor med små fiskar som var ovilliga att nappa. Team NSA fortsatte fiska lerskädda och fick tillslut ihop 23 st. Men det svenska rekordet klarade sig. Jag är dock säker på att det lär slås inom kort. Stort tack till Johan för en utmärkt guidning till min 28:e reg-art från havet.

 

14-07-13

Hål på bulan!

Tyvärr en av de minsta fiskarna. Skrämde bort fyra stora på ett annat ställe pga dålig krokning... ;(

 

14-07-11

Multarna - Anders 2 - 0

Har varit på jakt efter multarna i två dagar. Utan resultat. Första dagen var det inte många att se och de få jag såg uppförde sig inte hett. Idag var det mer multar på plats, några var riktigt stora. Dock var de tröga som vanligt men de åt åtminstone på stenarna och var obekymrade. Efter flera timmar lyckades jag få en att äta några bitar sjunkande bröd men krokbetet rörde den inte. Efter det så blev helt plötsligt alla multar stissiga och började simma omkring en bit ut på det djupa istället. Efter att ha väntat ut dem en timme så gav jag upp.

 

14-06-26

Plats för Lilla My sökes!

Lilla My har blivit hemlös. Gården där vi har henne ska säljas och vi kan inte vara kvar. Därför söker vi nu en ny lokal, typ lada eller garage, för Lilla My. Lokalen måste ligga i Helsingborgstrakten, ju närmre desto bättre. Det måste finnas en inkörsport med höjd 2,60m men gärna mer så slippet vi montera av VHF-antennen. Lilla My är inte så stor, hon behöver en ca 8 m lång plats där vi kan backa in henne med bilen samt ställa av fisklådor och ankarbackar. Värme är inte nödvändig men såklart ett plus. Krav är att vi ska kunna komma in i lokalen och hämta båten när vi önskar, även på obekväma tider. Bonus kan utlovas ibland med färsk fisk. Hör av er på mailen om ni har en ledig plats eller vet någon som har.

 Något fiske har det blivit men idag var vi och metade krabbor i Lerhamn på jobbet. Jag såg att det var massa snultror som var intresserade av barnens räkagnade krabbmete så jag gjorde ett hemmagjort tackel med en tråd och en böjd nål som krok och lyckades till barnens glädje fånga en ganska stor skärsnultra. Det fanns mindre stensnultror också men de kunde inte få in nålkroken i munnen.

 

14-06-15

Ny tur på Sundet. Vi satsade på koljorna men det var väldigt trögt med dem. Vi fick ett par upp till knappt kilot men sett till förutsättningarna med strålande väder och lagom ström så var det uselt. Det var däremot mycket rödspätta på koljaplatserna, dock så var de mestadels små. Vi fick knot på drygt 3 hg också. Avslutade med att testa simporna men det var stendött. Ingen lyckad tur...

 

14-06-07

Sundet igår. Tänkte kört en kombinerad torsk och koljatur. Men det var knappt några bulor vid Kopparverket och de som fanns höll bara riktigt liten fisk, så vi åkte ned till Ven istället. Trögt fiske där i början också men när vi hittat fisken så blev det trevligt. Gott om fin torsk på 2 - 6 kg. Så fick vi fyllt frysen igen. Den har gapat tom länge då vi inte fiskat torsk sedan förra sommaren. På hemvägen stannade vi och metade lite. Kolja, skrubba, sandskädda och rödspätta men inget i vettig storlek.

 

14-05-31

Det blev en västkusttur igen. Blomman och Isola-Mattias skulle träningsfiska inför PNC som är igång idag. Två dagars fiske, en inomskärs och en utomskärs hann vi med. Fisket var väldig trögt båda dagarna och det var likadant för alla båtar som träningsfiskade. Det fanns varken makrill eller större sej på plats, förmodligen pga fel vind som gjorde att strömmarna inte gick in vid kusten. Fisket efter de flesta andra arter var väldigt trögt. Vi får hoppas det rättar till sig nu under tävlingen. Jag fick ett par fina fiskar ändå som hade varit perfekta under tävling:


Berggylta 1540 gr

Knot 425 gr

Blågylta 350 gr

14-05-11

Det blev en Kattegattstur idag trots att prognosen inte såg super ut. Det var lovat en del vind på morgonen men sedan lugnt framåt dagen. Det stämde inte för vinden avtog inte förrän på kvällen. Allt är nu blött inne i kabinen på Lilla My men fiskat blev det i alla fall. Fisket var väl inte hellre så värst bra. Väldigt lite torsk i vettig storlek på vraken och metet var inte heller något att jubla över. Två medelstora havskatter och en fin långa blev det på hela dagen. Vi gjorde som vanligt och metade lite knot också och som vanligt så blev det ett reg på det. 440 gr vägde knoten som farsan fick.

 

14-05-02

Blev en metetur på Sundet. Tänkte kolla efter vitling och simpa. Några vitlingar var tyvärr inte hemma men jag fick simpor på de tre ställen jag testade. Största simpan vägde 375 gr och var helt tom i magen. Direkt efteråt fick jag en i halva storleken vars mage såg ut som en ballong. Den vägde 330 gr... Komiskt! Så grammen var inte på min sida idag men så kan det ju inte alltid vara. Det var gott om stora horngäddor som slog i ytan men jag fiskade inte efter dem.

 

14-04-30

Eventuell plats för Lilla My sökes!

Gården där vi har båten ska säljas och vi vet ännu inte om de nya ägarna vill ha kvar Lilla My i ladan. Därför tänkte jag förekomma och höra ifall det finns någon lokal, typ lada eller garage, där vi kan hyra in Lilla My för en rimligt summa om vi inte får vara kvar. Det kanske t.o.m. är så att ni har en lokal som är bättre för oss som vi kan flytta till istället. Lokalen måste ligga i Helsingborgstrakten, ju närmre desto bättre. Det måste finnas en inkörsport med höjd 2,60m men gärna mer så slippet vi montera av VHF-antennen. Lilla My är inte så stor, hon behöver en ca 8 m lång plats där vi kan backa in henne med bilen samt ställa av fisklådor och ankarbackar. Värme är inte nödvändig men såklart ett plus. Krav är att vi ska kunna komma in i lokalen och hämta båten när vi önskar, även på obekväma tider. Bonus kan utlovas ibland med färsk fisk. Hör av er på mailen!

Blekajiggar säljes

Jag köpte för något år sedan på mig alldeles för många maskjiggar från USA. Det handlar om blekajiggar i olika mörka nyanser som ju är de bästa. Längden är 7 och 10 tum. Sistnämnda storleken är svår att få tag på i Sverige. Jiggarna säljes styckevis. Det finns uppskattnignsvis knappt hundra jiggar. Det är inte de klena firetailjiggarna utan kvalitetsjiggar som håller. Ni ser en av dem i käften på blekan nedan. Så är det någon som är sugen på blekafiske och har vägarna förbi HBG så skicka mig ett mail!

14-04-28

Två nya regarter!

Helgen tillbringades uppe i Bohuslän. Efter de senaste veckornas rapporter om piggvarar lite överallt var jag sugen på det men beslutade att köra på vrak/berg istället. Det var ett bra beslut. Lördagen vigdes åt vrakfiske där ett reg på bleka var målet. Det var gott om blekor på vraken och även sej och torsk men blekorna höll dålig storlek. Nötte hela dagen på flera olika vrak utan att få någon större än 2,8 kg. Jag tappade i och för sig en stor som rusade in i vraket. Avslutade dagen med att köra tillbaka till vraket jag börjat på, det vrak jag egentligen trodde mest på, men som på morgonen inte gav en fisk. Nu nappade dock ett par fina fiskar på 3 - 3,5 kg och på fjärde släppet sög det till och upp kom en fin bleka på 4,85 kg! Med den avslutade jag fisket och körde in då det blivit sent och blåste upp.

Söndagen körde jag på berg efter mindre kungsfisk. Det var trögt fiske under hela dagen. Tog en avstickare till ett vrak norrut där det stod gott om bleka och sej men bara in mindre storlek. Tillbaka på topparna så fick jag till slut ett par bättre kungsfiskar. De två största togs i en dubblé - 435 gr och 455 gr.

Så det blev två nya reg-arter för mig under helgen. Är nu uppe i 26 arter, alla från havet såklart.

 

14-04-20

Ny metetur på Sundet igår, denna gången med farsan. Vi började efter kolja men det var trögt och fisket blev ännu trögare när strömmen la sig helt på förmiddagen. Så vi körde över till Disken där vi hade bra rödspättafiske i onsdags. Där träffade vi Poseidon och Ocean Seeker som rapporterade om fantastiskt fiske under morgonen men att det blivit lite trögare nu sedan strömmen lagt sig. Poseidon hade två spättor över kilot och Ocaen Seeker 4 st med största på fantastiska 2,1kg! Vi startade att fiska och fisket var fortfarande mycket bra enligt mina mått. Vi landade gott om fina spättor. (Hur bra hade det då inte varit på morgonen...) Farsan fick en fin slätvar som vi först trodde var reg men den var lite för tunn och vägde "bara" 940 gr när vi hängde den på vågen. Annars fångade vi gott om spättor upp till 8 hg men få sandskäddor.Farsan med slätvaren på 940 gr. 60 gr kort tyvärr...


Jesper på Ocean Seeker med sin spätta på 2,1kg. Bilden lånad från hans sida.

 

14-04-18

Horngäddan är här!

De första rapporterna om horngäddor i Sundet kom igår.

 

14-04-16

Lilla My på vattnet för första gången sedan i vintras. Lite tjurig var hon efter vintervilan. Styrningen hade hängt sig igen och två hjul på trailern var utan luft så det blev besvärligt att sjösätta. Jag och morfar körde en metetur på Sundet. Bra att kolla av allt innan man drar längre iväg. Seg förmiddag uppe på Lappen. Dåligt spättafiske och inga varar. Efter lunch körde vi ned på Disken där fisket var bättre med en del rödpätta upp till ca 8 hg. Avslutade med att göra några släpp efter koljorna där jag avslutade med ett reg på 1280 gr.

 

14-04-08

Det blev inget fiske som planerat i helgen. Men det har fångats fantastiska fiskar där ute ändå :) I lördags fångades det en slätvar på 1,9 kg ombord på Vandia. I söndags fick Isola-Mange en piggvar på 4,3 kg. Det är inte första stora piggvaren Isola-gånget tar i år. Mathias fick en på 4,74 kg för någon vecka sedan. Men den största sensationen är den grova havsål som fångades i Öresund norr om Saltholm. Ålen som var 165 cm lång och vägde 23 kg fastnade i ett stenbitsgarn. Yrkesfiskarna ombord på Jamik tog varsamt omhand om den och den finns nu att beskåda i ett akvarium på Öresundsakvariet i Helsingör. Jag trodde först att det rörde sig om den havsål som sedan ett par år bott på ett vrak vid Ven men forskarna menar nu att det rör sig om en gravid hona som troligen vandrat fel. Tja... då finns det kanske alltjämt ytterliggare en havsål i Sundet :)

 

 

14-03-23

Ingen uppdatering på länge. Först var jag ju på Cuba, sen pajjade datorn och det har varit mycket annat som tagit massa tid och ork. Lite tradigt... Inget fiske har det blivit heller. Datorn är fortfarande inte fixad så jag kör nu provisoriskt via en laptop så länge.

Hela historien om sandsugarna och protesterna mot dem har ni kunnat följa på webben bl.a. i facebookgruppen "HJÆLP det maritime liv i Øresund" där Jesper Larsen på Ocean Seeker gjort ett fantastiskt jobb och varit i kontakt med myndigheter och pressen i Danmark. Det hela har nu utmynnat i en protestseglats ned till Köpenhamn där både sportfiskare, turbåtar och yrkesfiskare kommer att deltaga. Protesten är på fredag så har du möjlighet att deltaga så slut upp. Läs mer i facebookgruppen eller ta kontakt med Patrik på Poseidon  - se här!

På Sundet har det varit bra drivfiske efter torsk. Några rapporter om plattfisken har jag inte hört. Frågan är om sandsugarna kvaddat fisket helt :( 

Hoppas kunna komma ut och prova snart för nu ska Lilla My vara på gång igen!!

 

14-01-29

Jag lägger till sandsugarna Glarea och Navo. Navo ska tydligen varit uppe på Lappen och förstört. Ingen av sandsugarna är i området just nu men håll ett öga på dem på http://www.marinetraffic.com/ais/home Ni kan söka efter dem uppe i högra hörnet.

14-01-28

Detta blir förmodligen sista uppdateringen innan jag åker till Cuba. Sandsugningen på Disken har upprört många på båda sidor av Sundet. Förhoppningsvis bidrar alla reaktioner till att det stoppas. Jag har spanat på Live-AIS de senaste dygnen och inte sett några sandsugare igång på Disken. Båten RIO som Jamik I Vedbaek hade pejlat på Disken har jag inte hittat dock. Jag hoppas han inte slagit ifrån sin AIS och fortsatt. NCC har ytterligare 4 sandsugare som lämnar sand i Råhamnen strax söder om Amagermotorvägen i Köpenhamn. De heter Argonaut, Peter Rohde, Lapis och Nordia-N. Ni kan följa dem på denna sida - http://www.marinetraffic.com/ais/home Sidan har en sökfunktion att leta med. Just nu är tre av dem igång med arbete öster om Köge och en ligger till kaj. De har hållit sig därnere i Köge bukt de senaste dagarna vad jag sett. Håll gärna koll på dem vad de företar sig. Ju fler ögon...

14-01-17

Sandsugning på Disken!

De senaste dagarna har det varit storm kring detta och med all rätt. Disken är inte bara ett unikt område för Öresunds plattfiskbestånd, det är också uppväxtområde för Öresunds fiskyngel. Sandsugning förstör inte bara bottenmiljön för stunden utan lämnar också stora hål i botten som sedan fylls med ruttnande tång vilket ger syrebrist och uppkomst av svavelväte. Reaktionerna på båda sifor av Sundet har varit stora. Jag har varit i kontakt med Länsfiskekonsulenten som meddelat att detta ligger på Danska myndigheters bord. Jesper Larsen på Ocean Seeker har engagerat sig mycket i detta. Du kan läsa om det här. Det har också startats en namninsamling mot detta. Gå in och skriv på och glöm inte bekräfta på svarsmailet. Det tar bara en minut så gör ditt till för vårt Öresund genom att skriva på här!

14-01-05

Vi gjorde det inte bra idag förmodligen mest beroende på att vi gjorde allt tvärtemot alla andra. Ibland fungerar det kanon att göra så, ibland inte. Idag var det inte... Lite segt på morgonen utanför Helsingborg så vi drog upp mot Domsten och kollade under förmiddagen. Dagens första felbeslut. Där var vi ensamma. Helt ensamma faktiskt för där var ingen fisk heller. Helt soprent var det. Fisken var vid Kopparverket där småbåtarna hade fint fiske under förmiddagen. Vi kom ned där lagom till att Kustbevakningen började bli närgångna och stoppade båtar för att de körde åt fel håll i separeringen. Jag tycker det är helt i sin ordning att de ser till att det fungerar i färjeleden men när det är i ett område där det inte gör någon skada så blir det mest löjligt. Följden blev att nästan alla båtar stack för att inte få böter. De flesta körde norrut. Eftersom vi precis kommit därifrån utan resultat så la vi oss och fikade tills kustbevakningen åkte, vilket tog ett tag. Det var felbeslut nr 2 för dagen för när vi startade att fiska igen så var det lite att se på lodet. Däremot hade fisket kommit igång på Pålsjö... Så det var ingen bra dag för oss. Vi fick skramlat ihop lite fisk ändå såklart, men inga stora. Storleken var å andra sidan överlag ganska dålig på de andra båtarna också gentemot vad som rapporterats tidigare dagar. Det kom dock ett par målere emellan.

Vinterfisket fortsätter att inte rosa Lilla My men vi fick i alla fall testat båten som stått och samlat damm sedan september. Vet inte om det blir mer fiske innan Cubaresan.

 

14-01-04

Bra start på vintern!

Vinterfisket har startat riktigt bra. Redan i mellandagarna fångades det en del målere (torsk över 10 kg) Team Svinet hade 6 st på en tur. Det har sedan fortsatt med bra fiske de flesta dagarna. Idag har det kommit upp torsk på 15,9 kg. Glädjande att se är också att allt fler väljer att släppa tillbaka de stora torskarna och ta hem lite mellanfisk istället. Imorgon tar vi själv en tur på vattnet så min rekommendation är alltså att stanna hemma imorgon eftersom vi traditionellt under vintern har haft en förmåga att välja att fiska de dagar då fisket är dåligt...

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arkiverade nyheter

2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008

Tillbaka till Aktuella nyheter!

 


 Antal unika besökare Antal unika besök idag