VÄLKOMMEN TILL TEAM LILLA MY

Team Lilla Mys hemsida handlar om fisket vi bedriver med  utgångsbas från Helsingborg. Vi fiskar mycket från vår båt Lilla My på norra Öresund men också i andra vatten. Mitt mål är att uppdatera hemsidan någorlunda regelbundet så att innehåll och information är aktuell och kan bidra med något till ert fiske. Håll till godo!

  

Webmaster: Anders Jonasson

Email

 

 

 

Arkiverade nyheter 2011

11-12-31

Gott Nytt År och God Fortsättning!

Jag har mycket att göra framöver så den årliga resumén och reportaget från Panama får vänta ett tag. Vinterfisket har satt igång därute på Sundet...

 

11-12-24

Vi önskar alla en Riktigt God Jul!

 

11-12-23

En kortare rapport från Panama. Det lär väl bli ett reportage sedan när jag har tid. Mycket bra resa med bra fiske och bra kompisar. Det enda som saknades var väl lite fint väder. Regnperioden som skulle varit slut verkade vara försenad. Det regnade varje dag...

Vi varierade fisket för att få så mycket ut av det som möjligt. Vi körde alltså både storviltsfiske ute på Hannibal Bank och trolling, speedjigging, bottenmete, livebait, chumbait, popper och spinn närmre land. Allt med varierat resultat. Storviltfisket gick väldigt trögt. Det var inga stora tonfiskar hemma. Vi fick ett par fina Dorados upp till 30 Ibs. Peter Arvidsson i en av de andra båtarna fick dock resans fisk - en Black Marlin på 600 Ibs+, som han landade efter 3 timmars kamp. Poppersfisket gick trögt, trots intensivt svingande och gav bara ett fåtal fiskar. Troligen hade det med regnvädret att göra. När jag efter två dagars fiske övergav popperna och satte på en Rapala Magnum istället så gav det genast utdelning i form av fina Jacks, Bluefin Trevallys, Snappers mm. Bäst fungerade livebaitfisket efter Roosterfish, vi landade 7 st, samt chumbaitfisket efter Snappers där vi fick väldigt stora exemplar av både Cubera och Mullet Snapper. Esben tog den största Cuberan på över 60 Ibs och jag och Magnus fick Mullet Snapper på 40 Ibs, vilket endast är 5Ibs under världsrekordet. Andra anmärkningsvärda fiskar i vår båt var två Barracudor på 28 resp. 31 Ibs, Blufin Trevallys på 18 Ibs, Amberjack på 35 Ibs och en Giant Mexican Needlefish på 20 Ibs. Sistnämnda är enormt stor, strax under världsrekordet. På kvällen fångade vi stora Nurse sharks på 200-250 Ibs från husbåten. Jag lyckade t.o.m. landa en mindre Nurse shark på ca 40 kg på en sillahäckla och ett vekt haspelspö när jag metade agnfisk. Hajarna togs såklart inte upp utan vi klippte vajern men det verkar som om de också var i världsrekordformat. Totalt landades det 36 arter på våra 3 båtar. Området kring Coiba Island är en nationalpark, yrkesfisket är förbjudet, sportfisket sker på nåder och är otroligt bra men samtidigt exklusivt och dyrt. Vi såg olika arter av delfiner, stora havssköldpaddor, havsormar och hoppande mantarockor. Här ser man hur fisketurism kan bedrivas med både ekologisk och ekonomisk vinning när yrkesfisket stoppats.

Amberjack

Bluefin Trevally

Cubera Snapper

Barracuda

Dubbelhugg av Rooster

Barracuda

Jack Crevalle

Nurse shark

Rooster

Mullet Snapper

Needlefish

Rooster

11-12-09

Massa skitväder och blåsande och ingen anledning att uppdatera sidan...

Imorgon åker jag dock till Panama för att fiska och lämnar er här hemma i blåsten!

Hemma igen den 18:e dec.

 

11-11-13

Vi tog en metetur på Sundet. Enorm bottenflod på djupet, helt sjukt faktiskt, så vi skippade att fiska upp sill. Över och köpte mask och började fiska på Lappegrund eftersom det var lite ytström och det varit bra fiske där innan. Det var det inte nu. Det var helt uselt faktiskt. Så efter lunch så åkte vi ned på Disken och där var det bättre fiske. Rödspättor och skrubbor upp till strax över 7 hg och så lite sandskäddor förstås.

Som flugor kring en sockerbit...

(Vi låg en bit ifrån i lugn och ro)

Vädret kan man inte klaga på...

 

 

11-11-07

Novemberdebatten om storfiskregistret är igång - klicka här!

 

11-11-04

Två namninsamlingar DU borde skriva på. Tar 2 min...

Greenpeace protesterar mot att yrkesfiske tillåts på Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund något som jag själv var igång och försökte påverka redan 2008 med en egen namninsamling och kontakt med Fiskeriverket och Jordbruksministern. Inget har hänt sedan dess. Skriv på här!

Shark Alliance kämpar för att hajarna ska skyddas och för att s.k. "finning" (att skära av fenorna och dumpa hajen levande) ska förbjudas. Skriv på här!

11-10-25

Metet har varit riktigt bra därute, mycket rödspättor och bra storlek med många fiskar över kilot. Jag tror det kommit upp 6-8 över reg hittills vilket ju är det bästa fisket på flera år. Själv har vi inte varit ute, har varit både sjuk och haft mycket att göra. Min förhoppning är att många av de stora spättorna returneras. De är viktiga för beståndet. Behåll hellre några i medelstorlek till tallriken.

11-10-15

Ute idag med morfar och farsan för att fiska upp masken som blev över igår. Tyvärr var det inga bra förhållanden. Kanonväder iofs men 2 knops ström över Disken. Det gick att hålla emot med motorn men det var svårfiskat och plattorna var inte heller på humör. Mycket mer sandskäddor idag, ett par rödspättor, knot, vitling och torsk. Vandia hade flytt Disken för Lappen. Jag trodde inte det var möjligt att fiska där pga strömmen som alltid är mycket starkare där uppe men Thomas hittade ett ställe som fungerade och otroligt nog så fick 74 årige Matti Jokisalo upp två reg.spättor på 1,44 och 1,58 kg! Otroligt coolt!

 

11-10-14

Johans Lekstuga avgjordes idag i strålande väder (som vanligt) men fiske var inte helt på topp. En del spättor upp till 1150gr, skrubbor upp till 8 hg men ovanligt lite sandskäddor. I övrigt blev det lite knot, kolja och vitling. Den mesta fisken återutsattes som vanligt. Överlägsen vinnare i år blev Christian Sterner. Där bakom var det väldigt jämt, själv slutade jag på 6:e plats efter att ha fiskat riktigt dåligt efter platsbytet vid lunch men tog hem silvret i lagtävlingen tillsammans med Linus.

11-10-13

Mer lax!

Morfar fick ytterliggare en lax idag. 5,8 kg vägde den. Nu har han lagt laxspöet på hyllan för i år och hoppas få fiska lite på Sundet istället. Imorgon ska jag själv ut på Sundet. Det är den traditionella kompistävlingen Johans Lekstuga som går av stapeln och jag har ju en seger från förra året att försvara.

11-10-12

Laxrace!

Morfar ringde precis. Han hade varit nere vid Bäljane å och fiskat och hamnat i värsta huggsexan. Tre laxar fick han landat innan den fjärde och största knäckte spötoppen vid landningsförsöket och slog sig loss. Han uppskattade den till att väga runt 7 kg! Den största han fick landat vägde 5,4 kg och de andra två strax över 3 kg. Fina fiskar och stort grattis. Imorgon tar han sitt gamla spö och gör ett sista försök. Säsongen nämligen slut 15 okt. Tilläggas ska väl bara att det är C&R som gäller på laxarna efter 1 sept.

11-10-02

Inget fiske i onsdags men väl igår. Enorma mängder sill nere vid Ven. Det stod tjockt från 40m upp till 15m. Mycket fin storlek på sillen också, många sillar på 250-300gr. Det jagade en del torsk uppe i sillen också. Vi hade inte krok på pilken men fick flera fina på sillahäcklan ändå. När vi metat upp sill till agn och mäsk la vi ankare för att meta makrill. Trögt till en början men sen fick vi igång dem. De var dock väldigt försiktiga när de nappade, man missade mer än hälften. Ett 25-tal upp till 1010 gr blev det innan vi drog ned och försökte efter koljorna. Där var det dock stendött.

11-09-27

Det har varit lite fokus på fisket sedan jag kom hem. Har haft grymt mycket att göra så det har inte blivit tid för något. Imorgon tänkte jag dock eventuellt ta en tur. Det känns att man inte varit ute på nästan två månader. Fisket har varit bra därute. Fint mete, massor av stor sill och en del makrill. Morfar har fiskat lax i Bäljane å och fått fyra laxar senaste veckan, vilket ju är riktigt bra fiske. Största vägde 4,8 kg och den registrerar vi som nytt teamrekord även om han fått mycket större laxar längre tillbaka.

11-09-12

Några bilder från Skottland

11-09-11

Hemma igen. Det blev ingen slätrocka i Skottland. Första dagen var fisket trögt, det enda vi fick var ett antal småfläckiga rödhajar och en mindre havsål när vi fiskade med lättare utrustning medan vi väntade på rockorna. Andra dagen blåste bort...

Idag avslutades Garmin fiskefestival i Helsingborg. En del fina fiskar kom upp bl.a. rödspätta, skrubba, slätvar och piggvar över kilot samt många stora koljor. Vann gjorde danska Team Vandskraek följt av Team Blaeser och Team Isola.

 

11-08-27

Imorgon åker jag till Skottland så det blir inga uppdateringar på två veckor framöver.

Lite större makrill har fångats i Sundet senaste tiden. Massor av sill och torskfisket är fortfarande bra.

Ni kan också göra en insatts för Piteälven, en av våra nationalälvar, som är hotad av ett profithungrigt norskt bolag. Klicka och fyll i ert namn!

HÄR!

 

11-08-15

Inget fiske senaste veckan. Det är mycket sommartorsk nere söder om Ven. Många och stora bulor och det fångas en del fisk över 10 kg. Det börjar bli tid för makrillen men de rapporter jag fått gör gällande att det är ett dåligt makrillår här nere, vilket är konstig med tanke på hur mycket makrill det finns upp på Västkusten. Men å andra sidan är det mest spirr däruppe. Den stora makrillen brukar komma nu men har uteblivit. Det är en hel del horngädda som vandrar tillbaka genom Sundet just nu och de är tjocka och feta. Vill man ha ett reg så är det tid nu. Varfisket har liksom förra året varit sämre. Det är färre och mindre fiskar. Fisketrycket har troligen påverkat. C&R är ett måste!

11-08-06

Jag och farsan gjorde en tur efter reg-fiskar idag. Men först kollade vi om det var någon torsk vid Kopparverket. Det var dock soprent, turbåtarna går ned söder om Ven för att få torsk. Vi fortsatte med att meta vitling och kolja. Vi fick en del kolja och vitling fanns det enorma mängder av. Dock var storleken på båda arterna inte så bra. Efter ett otal fiskar så fortsatte vi därför norrut för att testa efter vararna. Tyvärr var förhållandena inte så bra med obefintlig ytström men en del bottenflod. Man fick köra med båten för att få rätt fart på betena och det är sällan bra. Farsan fick två piggvarar, jag fick ett par hyfsade skrubbor upp till drygt 8 hg och dessutom var det en del horngädda upp till 7 hg som nappade. Efter ett par vändor så körde vi vidare för att testa ytterligare ett ställe för vitling. Där var det dock uselt men jag fick en simpa på 310 gr. 10 arter skramlade vi ihop idag men reggen uteblev.

11-08-01

Tre dagars fiske på västkusten gav bra utdelning. Kommer förmodligen skriva ett reportage om det någon gång framöver och ni har säkert läst på Navia blogg så här följer bara en kortare version. Jag och Lill-Anders körde upp båten till Lysekil måndag kväll. Tidigt på tisdagen ansluter Blomman och vi stack ut till 10-gradarn. Direkt har vi ett riktigt bra långafiske där vi fångar 7 långor varav 6 är över 10 kg. Lill-Anders toppar med en på 19,5 kg följt av Blomman som tar en på 18,9 kg. Lill-Anders får också ett par fina svarthajar.

Långa 19,5 kg

Långa 15,1 kg

Långa 18,9 kg

Långa 12,7 kg

Långa 10,2 kg

Långa 10,7 kg

Eftersom vi fått vars två långor över 10 kg så avslutar vi långafisket trots att det är bra, för att istället försöka oss på att få vitrocka. Vi ankrar upp över en halvhård botten på 470 m. Fisket är blir dock väldigt segt. Någon enstaka lubb är allt som nappar tills Blomman flera timmar senare krokar och pressar upp en vitrocka på 8,4 kg. Sedan händer det inte mer i fiskeväg, dock har vi ett helt gäng grindvalar som jagar makrill runt båten och ibland är så nära som 10 m. Väldigt häftigt!

Dagen därpå startar vi med att fiska på samma ställe som vi fick långorna dagen innan men fisket är väldigt dåligt. Istället ankrar vi om över 370 m med sikte på rocka. Det lyckas också bra för Lill-Anders fångar en enorm vitrocka på 11,2 kg och lite senare får jag en på 9,7 kg. Ett par lubbar upp till strax under 10 kg kommer också upp. När vi närmar oss eftermiddagen så avslutar vi för att hinna i hamn i Lysekil och lämna av Blomman som måste hem.

Vitrocka 8,4 kg

Vitrocka 9,7 kg

Vitrocka 11,2 kg

12 reg och en stor succé blev turen. Tyvärr missade jag det nästan självklara regget på blåkäxan trots att jag körde med flera småkrokar hela tiden. Dagen efter kör jag och Lill-Anders ned båten till Göteborg igen. Vi stannar till utanför Göteborg och metar gylta. Det är enorma mängder gylta, både berggylta och blågylta, men de riktigt stora saknas. Tack Lill-Anders och Blomman för en god tur!

11-07-29

Kort rapport efter tre dagar på Västkusten. Jag flyger till Stockholm strax. Utförligare rapport kommer senare. Ni kan läsa på Navias sida så länge. Grymt fiske på 10-gradarn. Sex långor över 10 kg, 3 reg på svarthaj och tre vitrockor över 8 kg!

 

11-07-21 senare

Multen vägde 5062 gr vilket tyvärr betydde att det fattades 148 gr till det svenska rekordet. En oerhört grym fisk är det ändå och ett stort grattis till Lill-Anders som detta år verkligen fångat riktigt grymma fiskar av flera olika arter.

11-07-21

Lill-Anders ringde precis och är på väg att kontrollväga en multe som snuddar vi svenska rekordet. Mer kommer senare...

11-07-20

Ute idag, primärt för att äntligen få en regvitling. Denna tråkiga art som man bara ska klara reg på är nog den som jag lagt överlägset mest tid på utan att lyckas. Nu var det fångat en del fina vitlingar från Vandia under senaste veckorna. Skulle jag kunna lyckas idag eller skulle det bli som de andra otaliga turerna jag gjort efter vitlingen.... oväntat så blev det ingen vettig vitling idag heller. Största vägde lite under 6 hg. Jag hittade en hel del kolja också men det var dålig storlek på dem också. Fisket idag försvårades av de otroliga mängder småtorsk, 0,5 - 2 kg som fanns överallt i området. Det var bulor till höger och vänster av störande torskar som kastade sig över allt som bjöds. Svårt med betet idag också, ingen sill alls var att hitta. En gång trodde jag att jag hade hittat ett sillstim men resultatet av det släppet ser ni här nedan.... jag fick meta vitling med vitling idag istället. Det funkade det med.

 

11-07-15

I onsdags var jag ute i båten med tre barn från jobbet. Vi fiskade på ett stengrund på 20 m djup utanför Nyhamnsläge. Barnen var duktiga och hade jättekul. Det blev en blandad fångst av torsk, makrill och vitling samt en glyskolja. När barnen kommit in i fisket och inte behövde så mycket hjälp så passade jag på att meta lite då jag trodde att det skulle finnas stora simpor och vitlingar på grundet. Det blev dock endast småtorsk för mig.

Ta med barnen på fiske!

 

11-07-11

Bra fiske på Östersjön idag. Mycket mellanfisk på 4-10 kg. Dock endast en över. Den vägde 10,6 kg. Regnigt till en början men sen klarnade det upp och vinden var obefintlig liksom driften. Man hann med 3-4 fiskar på en driva över vraket innan man gled av det. Det var dock dåligt på flertalet vrak och vraket som gav bra med fisk är fullt med linor och garn så det var markant mycket lättare i jigglådan på hemvägen.

Största för dagen - 10,6 kg.

När det ser ut så här går det inte att få fisk men jag fick loss jiggen i alla fall.

11-07-10

Tre veckors semester har startat och det lär bli en del fiske bara vädret tillåter. Förhoppningsvis blir det minst en tur på västkusten. Men vi rivstartar imorgon med en tur på Östersjön för stortorskfiske på vraken.

11-07-05

Körde en metetur med Christoffer idag. Nötte ganska länge efter var men fisket var dåligt trots bra förhållanden. En enda lite piggvar blev det och en del knot. Verkar som om varfisket varit trögt en tid. Jag hoppas det inte beror på att det fiskats för hårt efter dem och utebliven C&R... En del har ju inte förstått att det är nödvändigt för att ha kvar fisket. Vi körde därefter ned och metade kolja men det gick ännu sämre. Det var helt värdelöst trots att vi provade på flertalet ställen. Åter i hamnen så spanade jag efter multar. Det var en del att se, bl.a. 4 stycken stora (+4 kilos) som gick tillsammans. Tyvärr var de enbart intresserade av att gnaga alger idag. Slängde ut flera limpor i onödan. De tittade inte ens på brödbitarna.

 

11-06-26

Multereg!

Farsan ville inte ut med båten så jag drog och fiskade multe istället. Första stället var det inga multar på. Andra stället var där ett gäng men de var oroliga och åt inte alger på stenarna som vanligt utan simmade bara runt. Mäskade ut en massa bröd utan att få dem intresserade. Tillbaka till ställe ett där det nu var ett antal multar. Men de var också oroliga och ointresserade av brödet. Efter att ha offrat 4 limpor i onödan och gjort änder och måsar glada, så chansade jag på att åka till Norra Hamnen. Där stod det ett gäng multar på utsidan som jag lyckade skrämma. I med bröd och genast kommer det en ensam multe som äter direkt. Efter att ha ätit ca 30 bitar och nafsat på krokbetet ett antal gånger så lyckas jag kroka den. Vikten på vågen var 2,6 kg men jag drog av 50 gr för plastpåsen jag vägde den i även om en påse inte väger 50 gr. Så vikten blev 2,55 kg. Tyvärr krånglade multen vid återutsättningen och vred sig så gälarna skadades. Den blödde mycket och la sig på rygg så jag fick håva den en gång till och ta tillvara den. Multen blev min 18:e registrerade art. Kommer jag bara upp på västkusten så hoppas jag klara lagerkransnålen för 20 arter i år. Såklart ska alla vara ifrån havet!

11-06-24

Har varit lite overksam med fisket, både pga av jobb och eftersom vädret varit skit sista veckan. Eventuellt blir det båtfiske på söndag och kanske lite multefiske i veckan som kommer. Till dess önskar jag alla en Trevlig Midsommar!

11-06-12

Äntligen! Ny multetur på förmiddagen och äntligen så landade jag en multe. Lite tråkigt att det var en av de minsta och att vikten bara var 1,750 kg men oerhört skönt att äntligen få utdelning efter så många turer. Multarna var försiktiga idag med. Många nafsare men de tog inte betet ordentligt.

 

11-06-11

Ny multerunda. Första stället och fina förutsättningar. Skrämde tre multar på halvmeterdjupt vatten när jag gick dit. Tyvärr så var det bara några få multar på plats och de var helt ointresserade av brödet trots att jag med strömmens hjälp kunde skapa en perfekt bred sträng av brödmäsk. Åkte vidare istället och tog ett annat ställe. Fler multar där men de var ganska oroliga. Lyckades få några kortvarigt intresserade av brödet och hade ett par bitare på krokbetet som inte tog det ordentligt. Istället kom det efter ett tag en id och glufsade i sig bröd och fastnade. Iden måste vara en av de slöaste fiskarna som finns. 2,250 kg id gjorde inget som helst motstånd. Ingen bild på den för jag fiskade själv och returnerade slempellen omgående.

11-06-06

Två timmars multefiske hann jag med på morgonen innan det blåste upp alltför mycket. Vi fick igång multarna igen och idag åt några av dem ordentligt av brödet och svalde det bitvis. Tyvärr så undvek de konsekvent brödbiten med krok i. En stund efter att vi fått igång fisken så vände vinden och det blev vågor på fiskestället så det blev omöjligt att fiska. Femte dagen utan multe för min del. Man måste nog antingen vara dum i huvudet eller helt fiskebiten för att fiska multe...

11-06-05

Ove är nere och egentligen skulle vi åkt på Östersjön igår men det blev Sundet idag istället. Det var inget bra beslut för det var inte mycket till fiske jag kunde bjuda på. Alldeles för mycket ström för att meta uppe på Lappen men det gick utanför Kronborg. Där var det dock urdåligt. Vi testade ett bra tag efter varar också men det gav inte mer än några småtorskar och sandskäddor. Därefter körde vi upp på vraken men mer än några småtorskar kunde vi inte skrapa ihop. Avslutade nere på Disken. Där var det sandskäddedagis precis som jag misstänkte. Inget kul alltså. Lill-Anders var nere och körde multe för femte dagen på rad. Resultatet var precis som igår. Ätande multar som inte ville bita ordentligt och ingen krokad.

11-06-04

Multefiske igen. Första stället var det inte optimalt att fiska pga ström och vind. Vi körde vidare och hittade bra med multar på ett annat ställe. De börjar omgående äta och Lill-Anders krokar en fisk som dock visar sig vara en id på 2,1 kg. Multarna fortsatte äta av brödet men var oerhört försiktiga och pillade av brödet från krokarna istället för att svälja hela betet. Efter ett tag så slutade de äta och försvann. Vi kollade ett par ställen till men inga multar var hemma.

 

11-06-03

Nytt multefiske idag. Massor av multar på plats och för första gången åt de friskt av brödet. Efter ett par missade hugg så krokar Lill-Anders en av de minsta fiskarna. Den vägde 2,25 kg. Efter det försvann fiskarna och kom inte tillbaka igen. Vi kollade på ett par andra ställen men ingen mer multe kom upp. Vi kör imorgon igen. Skinnet blir rödare och rödare men jag ska ha upp en!

11-06-02

En dag till med multefiske. Sämre förutsättningar idag med mer moln och och sämre sikt. En hel del multar men ingen kontakt. Eventuellt mer multefiske imorgon. På lördag blir det eventuellt Östersjön, annars Sundet.

11-06-01

Var under eftermiddagen nere och metade multe med Lill-Anders. Många multar med de var ointresserade av brödet vi erbjöd dem. Hade dock ett napp som satt på en sekund. Lill-Anders uppskattade multens vikt till ca 4 kg. Vi försöker antagligen igen imorgon.

11-05-27

Inget PNC för mig. Det ska blåsa 10-12 sekundmeter från väst hela helgen och för närvarande har jag inflammation i muskelfästen i det opererade knäet + att ryggen är kass. Då jag i det tillståndet är väldigt ointresserad av att banka runt i grov sjö med Lilla My som stampar rejält redan vid lugnare väder så ställer jag in resan. PNC var tänkt som en kul grej, inte som något prestationskrav. Det få bli västkusten igen vid bättre väder när knäet är bättre.

11-05-22

Varierande fiske på Sundet. Riktigt bra torskfiske rapporteras frän södra delarna medan fisket på norr idag var väldigt trögt. Däremot har det varit bra mete med stora plattfiskar, rödspättor upp till 1,8 kg, skrubbor runt kilot och stora sandskäddor.

Idag var vi ute och monterade den nya plottern och reparerade lite på båten. Farsan har dragit om elen på ljusrampen så nu fungerar den som den ska igen. Styrningen hade hängt sig igen så den fick sig en genomgång.

11-05-18

Har nu bokat två dagars rockafiske i Skottland med legendaren Ronnie Campbell ombord på Laura Dawn. Vi åker i slutet på augusti.

Mikael Åkesson med skotsk slätrocka från Laura Dawn

För övrigt så ryktas det att Lilla My eventuellt drar sig upp och är med på PNC med en blandad besättning från Lilla My och Navia. Vi har också skaffat ny navigator, Den gamle från 1997 har gjort sitt nu.

11-05-12

Havskatten snart utrotad?

Tänkte göra gemensam sak med duktige havsfiskaren Marran och slå ett slag för skyddet av en helt bortglömd art - havskatten. Debatten om torsken har varit livlig, pigghajen har fått skydd och en hel del har också skrivits om de andra torskfiskarna och om våra platta vänner. Men en art har helt glömts bort i debatten och det är den fulsnygga havskatten. Den är rödlistad som starkt hotad men trots det finns det inte ens någon fiskekvot som reglerar fisket efter havskatt. Ja det är sant! Helt sjukt! Under 80 och 90 talet var sportfisket efter havskatt lysande längs hela västkusten. Det fångades t.o.m. riktigt stora katter i Öresund. Men sedan vissa yrkesfiskare började sätta garn på stengrunden och körde in och renskrapade bottnarna med specialkonstruerade stentrålar så slogs fisket ut. Trots det har vi under 2000-talet kunnat fånga och återutsätta havskatt på vissa speciella platser, bl.a. utanför Måseskär och i Kattegatt. Nu verkar det fisket också ha slagits ut. Flera båtar har varit på Kattegatt i vårvärmen utan mycket lycka och vid Måseskär har fisket också varit uselt. Tydliga tecken på att havskatten snart kan vara ett minne blott i våra vatten, när den vandrat ned samma mörka väg som slätrockan, knaggrockan, tonfisken och andra känsliga fiskar.

11-05-10

Massor av horngäddor har nu invaderat Sundet. Lill-Anders fiskade från Norra Hamnen igår och hade bra fiske. Idag fiskade Jocke från Viken och fångade massor av fisk. Båtar har också haft bra fiske nere vid nordvästrevet vid Ven. Tänk på att horngäddorna är här för att leka. Ta inte upp mer fisk än ni behöver och återutsätt resten!

Lill-Anders, Isola-Magnus och Henke Karlén var på 10-gradaren och hade formidabelt fiske med långa på 18 kg och 5 vitrockor. Läs mer på deras bloggar.

Henke med vitrocka på 10,1 kg

Lill-Anders med långa på 18,4 kg

11-05-07

Var nere med Jocke och kastade efter horngädda på stenarna vid Västhamnen. Mycket folk men det fångades väldigt lite fisk... Men vi fick en del. Ganska bra storlek på fiskarna också. Största vägde 710 gr.

11-05-02

Det blev ett tvådagars fiskepass på Västkusten. Jag och Lill-Anders åkte upp på fredagen. Vi var framme på Käringön på kvällen där vi inkvarterade oss i "basecamp", ett litet tält på 140 gånger 200 cm uppslaget på en gräsplätt. Det blev någon öl på puben och sedan inkvartering i det lilla och nu ganska kalla tältet. På lördagen satsade vi först på blekafiske. Riktigt mycket bleka på vraken. Lill-Anders får blekor på 5,1 och 6,25 kg precis i början. En stund senare avtar nappruschen och vi beslutar att åka upp och meta kungsfisk och sedan återkomma till vraken. Det visar sig vara resans största misstag. Fisket efter kungsfisk är urdåligt trots att vi nöter ett bra tag. Däremot har blekafisket kommit igång igen när vi varit borta. Problemet är att det nu ligger 4 båtar och fiskar på vraket och det kändes ganska meningslöst att bli den femte, speciellt eftersom det skulle ta lite tid att köra dit igen. Förmodligen skulle nappruschen ändå vara slut då. Bennys båt får 6 blekor över regvikten varav Krause tar 5, Isolabåten får en regbleka och Henke Karléns båt blir utan. Ojämn fördelning som sagt. Vi själva åkte istället och metade blågylta, knot och simpa men fisket var urdåligt . På kvällen sammanstrålade folket på Petersons krog. Det hade nu blåst upp och det fortsatte blåsa hela natten. På förmiddagen när vi orkade masa oss ned till båten blåste 8-10 m/s från nordost. Att gå ut på vraken med Lilla My var inte att tänka på. Vi metade landnära ett par timmar och fick en blandad fångst av knot, vitling, torsk och sandskädda. Inget stort. Vi testade efter berggylta också men det var nog för tidigt för inga var hemma.

 

11-04-25

Ytterligare en tur idag. Denna gången längre söderut. Målet var vitling och kolja men fisket var otroligt segt. Några mindre koljor blev det, men ingen vitling alls(!) vilket betydde att dagen var i princip helt misslyckad. Detta visar precis hur fisket är. Det ligger ofta väldigt många timmar och flertalet misslyckade turer mellan varje storfisk även om man kan sitt vatten och vet vad man håller på med. Det är oftast inte bara att åka ut och hämta dem. Fast fyra usla turer på rad nu under påsken är ju inte så roligt. Men för varje dålig tur man gör så kommer förhoppningsvis kanonfisket allt närmre...

11-04-23

Båten har legat i. Skulle egentligen dragit upp den igår men orkade inte. Eftersom vädret var bättre än väntat idag så tog jag en tur innan jag drog upp den. Det blev försök efter vitling och simpa på norr. Tyvärr var fisket inte lika bra som vädret. Det blev tvärtom inte en enda vitling eller simpa, bara massa bifångst av torsk och sandskädda. Bra storlek på sandskäddorna dock. Största 425 gr.

11-04-22

Ute igen på Sundet. Ove och farsan med idag. Började meta kolja men det var trögt. Jag fick en mindre kolja och farsan tappade en större. Knappt några vitlingar heller. Upp och kollade efter rödspätta på det djupa där de brukar stå på våren. Inget där. Testade norra Disken och Reningsverket utan lycka också. Det gick fortfarande inte att meta spätta på Lappen p.g.a. den djupa och hårda strömmen så vi la de sista timmarna på att meta var. Strömmen funkade bra för det men det var inga varar hemma. Däremot fick vi många torskar på runt kilot som invaderat stället. Så inget positivt med dagen tyvärr. Lär bli annat än Sundet framöver då det inte känns så hett.

Får också passa på att gratulera Lill-Anders till hans 20:e storfiskart. Det blev en grym piggvar på 2,794 kg! Lill-Anders blev därmed yngste någonsin att nå upp till 20 storfiskarter och dessutom har han tagit alla i havet vilket också är unikt eftersom ingen tagit den lagerkransade nålen med rena havsarter innan. Stort grattis! Nu hoppas undertecknad på lite hjälp med sina tre sista arter när du blev först klar till 20...

11-04-21

Ute idag på Sundet med Ove och Janne. Inget vidare fiske trots fint väder. Grymt mycket ström på Lappen så det var helt ofiskbart där. Vi metade på Disken och fick en blandad fångst av rödspätta, skrubba och sandskädda. Sistnämnda dominerade såklart. Inga stora exemplar av någon art. Såg att danskarna fick lite horngädda från land vid Kronborg.

11-04-18

Två stora piggvarar fångade i Bohuslän i Niklas Kolbecks båt. 3.02 kg och 4,68 kg! Otroligt fina fiskar och ett stort grattis!

Ove är nedkommen från Stockholm så det lär bli ett par turer i påsk. Idag orkade jag dock inte. Satt uppe på LAN som fritidsgården anordnade hela helgen. Ryggen krånglar så det blev besök hos kiropraktor och massör idag istället. Siktar på fiske på onsdag. Imorgon ska det blåsa.

11-04-10

Inget fiske de senaste två veckorna trots en del fint väder. Nu verkar våren dock vara på gång och det mest säkra vårtecknet inom fisket är här. Horngäddorna har kommit rekordtidigt! Det ska vara fångat en del på danska sidan. För övrigt så är det ju gott om sandskäddor nu som det brukar vara på våren.

11-03-28

MS Vanessa säljes!

Team Boatnav säljer sin  Beason 666 (se bild). Perfekt fiskebåt för större vatten. Jag har själv fiskat från den och den är kanon. Går som en pil genom sjön, stor och stabil. Nästan helt ny Honda där bak. Ta kontakt med Johan på sandbygolv@gmail.com 

 

För övrigt så verkar det vara fångat 2 torskar över 35 kg idag på Söröya! Kolla här!

11-03-27

Snabbt bestämd Östersjötur igår. Vädret var ju lite ostadigt. Det skulle vara ett lugnt hål mitt på dagen men det gick bra med sjö när vi gick ut. Vi fick köra i 12 knop ut till vraken. Första vraket gav inget och sedan när vårt specialvrak inte levererade en fisk heller så blev man verkligen orolig då det alltid är proppat med fisk den första turen på året. Som tur var så räddades vi av två andra vrak som inte brukar ge så mycket. Farsan fick turens största på 11,2 kg. Sen var fiskarna i fallande skala nedåt 9,6 - 9,3 kg osv. Många låg på 2-4 kg och det var mycket fisk i den storleken. Det visar att nyrekryteringen går bra. Turen in blev också skumpig då vinden vänt och blåste från land med 6-7 m/s. Men under fisket hade vi mestadels gotteväder.

11-03-09

Fortfarande gott torskfiske på Sundet. Mycket torsk på norr, en hel del av mindre storlek men det går större ibland dem. Största har vägt 17 kg. Det är också fångat en lax på 15,6 kg från danska turbåten Havstrygeren. Läs mer om det här.

I södra Sundet har fiskebåten Tumlaren råkat ut för skada. Framöver körs alla turer med Amigo. Läs mer här och här.

Själv är jag fortfarande sjuk. Skulle åkt till Norge idag på skreifiske men det blev inget. Esben, Stefan och Claus åkte själva och nu sitter jag bara och väntar på rapporter om de första över 30kg... Vädret imorgon bjuder nog inte på något fiske men det ska lugna sig till på fredag.

11-03-06

Norra Hamnen är för närvarande helt isfri både vid rampen och hela vägen ut. Det ligger lite issörja mellan utloppet och Parapeten men det är inget som hindrar.

11-03-04

Stortorskar från Östersjön!

Ulf Stahre på Falken har haft riktigt bra stortorskfiske den senaste veckan. Turen 2 mars gav 7 över 10 kg och turen igår gav 5 över 10 kg med en största på 21,9kg. Även en på 19,1kg kom upp. Idag har man överträffat detta och fångat en bamsetorsk på 24,4kg! Torskfisket på sydkusten har verkligen varit bra de senaste två åren och Ulf har hittat riktiga guldställen som producerar stor fisk. Läs mer på Falkens hemsida.

 

11-02-28 kväll

Fler rapporter om massivt torskfiske på norr. Dock så rapporteras det också om svåra isförhållanden med stora och många isflak i hela Sundet och att det inte är läge för småbåtsfiske. Lill-Anders var nere och kollade rampen i Norra Hamnen idag och rapporterar att hela inre hamnen är fylld av isflak på 3-5 m bredd som klumpat ihop sig upp på rampen och gjort den oanvändbar. Det finns då troligen ingen användbar hamn på svenska sidan för tillfället. Så känns det inte så tradigt att man är sjuk för tillfället...

11-02-28

Mycket blåsande uppe på Söröya och den riktigt stora fisken verkar inte kommit in än. Däremot mycket fisk på 5-15 kg och ett par över  20.

I Sundet har yrkesfiskare fångat både gråhaj, kummel, St. Persfisk och marulkar. Som vanligt hittar de ovanliga arterna hit på vintern. Det är också enormt mycket torsk uppe på norr. Mycket av fisken är i mellanstorlek men det fångas torsk över 10 kg varje dag. Nu verkar också de envisa strömmarna lugna ned sig så att fisket inte ska vara så svårt att bedriva.

11-02-26

Nu har säsongen startat uppe i Norge. Första gänget är på plats på Söröya för ett fantastiskt skreifiske. Redan första dagen rapporteras det om torskar över 20 kg trots dåliga väderförhållanden. Man har sett torskstim som är 100m höga! Följ fisket på NSA:s hemsida. Av någon anledning så rapporteras det i Havöyssundsbloggen för närvarande.

11-02-22

Idag följde jag med Jocke som anordnat fiske på Vandia för Vikens fritidsgård. Det var kallt och fisket var inte på topp men förhoppningsvis så hade de ändå roligt. Vi låg nere mellan Kopparverket och M7. Det kom upp en del torsk på 1-3 kg. Själv försökte jag bottenmeta lite men det var hopplöst pga bottenflod. Det är annars massor av fisk uppe på norr men problemet är att det är 3-4 knops ström och så bottenfloden på det. Mycket svårfiskat alltså.

Ombord på Falken fångades årets första över 20 kg igår. 20,4 kg vägde den. Det är på väg att bli högsäsong för fisket på sydkusten nu. Förra årets fiske var ju fantastiskt.

Årets havsfiskare har också utsetts. Det blev välförtjänt Benny Johansson som under året förrutom att ha vunnit SM i havsfiske och Scandinavian Saltwater Cup och anmält fantastiska 27 havsfiskar till Storfiskregistret också slog två svenska rekord (bonito och blåkäxa). Läs mer om det här.

11-02-18

Det har inte blivit uppdaterat på ett tag men å andra sidan har inte mycket hänt heller. Fisket har varit allmänt trögt i Sundet de senaste veckorna och själva har vi inte fiskat eller ens reparerat båten. Jag är inte bra i det opererade knäet än. Kanske kan det eventuellt bli något fiske på sportlovet, vecka 8. Annars åker jag till Norge på skreifiske den 9 mars.

Nu verkar det dock ha lossnat lite med vinterfisket. Nadia hade 8 över igår, den största på 17,5 kg och andra båtar fiskade också bra. Idag var en del båtar på vattnet, det var en hel del fisk att se, en del fisk kom upp men det var mycket ström och besvärliga förhållanden så man fick kämpa för fiskarna.

11-01-29

Under vintern så brukar det dyka upp en del ovanliga arter i Sundet. Förra året var det havsbraxen och staksill. Nu rapoporteras det ha fångats en St. Pers fisk och en åttaarmad bläckfisk. Visserligen är sistnämnda ingen fisk men kul är det ändå. Det ska också ha fångats många pigghajar i garn i norra Öresund. På Vandia fångades det en tunga på sillhäckla! Vintern är som sagt den period som det dyker upp flest överraskningar i linändan. Andra bifångster under vintrarna i Sundet har ju varit stora piggvarar och rödspättor på pilk samt flera klorockor.

11-01-22

Har äntligen skrivit klart reportage om Norge 2010.

11-01-15

Knäoperationen verkar ha gått bra så snart är jag "fit for fight" igen. Fick min andra guldnål med rena havsarter i höstas. Står att läsa mer om här.

På Sundet är torskfisket bra. Det fångas mycket mellanfisk och ett par större emellan.

11-01-09

En sammanfattning av "Fiskeåret 2010" ligger uppe nu.

Det är fortsatt hyfsat torskfiske på Sundet och nu är det ju mildväder också.

11-01-02

Team Svinet var ute idag och hade två "målere" på 11 och 11,5 kg.

Storfiskregistreringen har ändrat minimivikterna på 6 arter. Läs mer om det här.

11-01-01

Gott nytt år och god fortsättning!

Lite mildväder nu i ett par dagar men sen ska det bli kallare igen. Vi får väl se om det kommer ut lite båtar på fiske de närmsta dagarna. Själv räknar jag inte med fiske förrän i februari. Jag ska operera knäet om nästa vecka. Så blir det kanske istället tid till att göra klart en sammanställning över förra året, skriva reportaget från förra årets Norgefiske och göra klart en ny film till Jimmy. Men sedan ska det bli bättring på fiskefronten efter det usla gångna året då vi knappt fiskade något alls.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arkiverade nyheter

2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008

Tillbaka till Aktuella nyheter!

 

 Antal unika besökare Antal unika besök idag