VÄLKOMMEN TILL TEAM LILLA MY

Team Lilla Mys hemsida handlar om fisket vi bedriver med  utgångsbas från Helsingborg. Vi fiskar mycket från vår båt Lilla My på norra Öresund men också i andra vatten. Mitt mål är att uppdatera hemsidan någorlunda regelbundet så att innehåll och information är aktuell och kan bidra med något till ert fiske. Håll till godo!

  

Webmaster: Anders Jonasson

Email

 

 

 

Arkiverade nyheter 2013

 13-12-23

Team Lilla My

önskar er alla

EN GOD JUL!

I övrigt har det varit helt stilla på fiskefronten. Spöna har inte varit ute ur garderoben alls. Trailern är reparerad men nästa fisketur med båten blir nog inte förrän i mars om inget exceptionellt inträffar. I februari åker jag till Cuba där förhoppningsvis lite fiske också hinns med. Innan dess lär det troligen bara handla om pyssel med fiskegrejorna, reparationer av båten och fix med hemsidan.

 

 

13-11-01

Nu är det november vilket betyder att Storfiskregistrets traditionella debatt har kört igång

Klicka in här för att deltaga!

 

13-10-29

Stormen!

Eftersom Lill-Anders jobbar på båten var jag redan i söndags nere och kollade förtöjningar på Naviabåten och stuvade undan allt löst. Igår åkte jag ned en sväng vid 16 och kollade över allt. Redan då blåste det 15-20 m/s från sydväst och landgången lyfte en halvmeter i byarna. Det var förenat med livsfara att vara på bryggan. Åkte hem och hoppades på det bästa. Vid 19.30 läste jag på direktuppdateringen på HD att en flytbrygga och båtar var lösa i Norra Hamnen. På med overallen och ned för att kolla. Flytbryggan låg fast men landgången ut till den var sjunken och segelbåten bredvid Navia hade slitit av båda sina Y-bommar och låg nu fäst enbart i en tamp mitt på styrbordsidan i den nu avslitna och sjunkna Y-bommen. Det enda som hindrade segelbåten från att blåsa in i kajen på andra sidan var Naviabåtens två styrbordtampar som också satt fast i den sjunka Y-bommen. Vi höll alltså kvar segelbåten som låg tvärs vinden som nu höll stormstyrka med enbart våra tampar. Dessutom drog segelbåten upp Y-bommen i sidan på Naviabåten vid varje vindby. Eftersom landgången var borta kom jag inte ut och kunde göra något. Räddningstjänsten var på plats men kunde inget göra sa dem. De ville inte sätta någon i sjön. Så de åkte vidare. Sjöräddningen kom senare och sa detsamma. Alltså fick jag ordna det själv. Med hjälpa av farsan, en optimistjolle utan åror och roder och en del hopskarvade tampar hade vi 4 timmar senare dragit bort och säkrat segelbåten, samt två andra båtar och kapat tamparna till den sjunkna Y-bommen så att Naviabåten låg säkert.

Naviabåten säker. I bakgrunden segelbåten som slet sönder bryggan.

Söndersliten träbalk. Här satt en Y-bom.

Landgången är sjunken. Vi fick ta en jolle över istället.

En annan båt som slitit sönder bryggan.

Denna båt hade redan fått skrovskador när vi kom ned och la extra tamp på den.

Den avslitna numera sjunkna Y-bommen som segelbåten drog längs Naviabåten.

Idag var jag nere och flyttade Naviabåten till en säkrare plats och inspekterade skadorna. En del ytskador i skrovet men i övrigt såg det mesta ut att ha klarat sig. Navia får göra en noggrannare inspektion när de tar upp båten. Det lär behövas lite reparationer på bryggorna. Förhoppningsvis gör man dem starkare än vad de är nu. Visst var det flertalet tampar på andra båtar som var för klena och gick av men bryggan bör ju hålla.

Y-bommen på andra sidan segelbåten mår inte bra.

 

13-10-28

Grymt spättafiske!

Det har de senaste dagarna varit ett fantastiskt spättafiske därute både vad gäller antal och storlek. Flera grymma fiskar har blivit fångade med Daniel Möllers praktspätta på 3,130 kg i topp. Här nedan tre toppfiskar, alla fångade på Vandia.

3,130 kg!

2,00 kg!

1,90 kg!

Glädjande är också att en stor del av spättorna sätts tillbaka både från småbåtar och turbåtar. Efter en lång nedgångsperiod sedan toppåren 03/04 är nu fisket på uppgång igen. Fisketrycket har sedan toppåren ökat markant, vilket resulterade i allt färre fångade spättor men framförallt en katastrofal minskning av medelvikten. Men sedan C&R börjat praktiserats i allt större utsträckning ser det nu ut som om vi lyckats vända trenden. Allt fler ser vikten av att behålla ett starkt bestånd istället för att fylla frysen vilket är mycket glädjande! En återutsatt storspätta är inte bara bra för beståndet. Om alla sätter tillbaka de stora spättorna ökar ju också chansen att just du lyckas fånga en som fått växa sig ännu större!

 

13-10-20

Massor av spättor!

Var ute med Lillanders och far och son Svanlund. Tre Anders i samma båt alltså - klart resultatet blir bra då. Vi började på söder där dock fisket till en början var väldigt trögt. Sedan började det blåsa upp och driften tilltog och då började också nappen komma. Niklas Svanlund fick rödspätta på 1,3 kg+ samt skrubba på 975 gr. Vi hade också flera fiskar kring kilot. Men vinden ökade ordentligt och driften blev alltför snabb trots att Lillanders jobbade ordentligt med motorn så tillslut beslöt vi att åka norrut istället och söka lä. Väl framme hade vi flera timmars riktigt bra fiske efter spätta och skrubba i bra storlek dock utan att få några toppfiskar. En trevlig dag på Sundet med bra fiske och goda kamrater!

Niklas Svanlund med rödspätta 1,3kg+.

 

 

13-10-12

Johans traditionella Lekstuga igår på Vandia. På förmiddagen körde vi pillemete på Disken. Fisket var helt okey. En hel del rödspätta och sandskädda kryddat med lite skrubba och knot. Inga större exemplar dock. Efter lunch körde vi ned och fiskade kolja och hade ett formidabelt koljafiske. 17 reg på kolja kom upp på båten och flertalet av koljorna var i riktigt bra storlek! Vann Lekstugan gjorde Linus Nilsson för andra året i rad. Rapport finns på Team Nordic Sea Anglings hemsida. Själv blev jag femma. Tror jag tappade en del på slutet. Koljafiske är inte min grej, jag lyckas aldrig med det. Fick bara ett par små. Koljorna är ett återkommande troll i mitt fiske.

För att ta lite revansch och få någon större kolja så mötte jag upp Lillanders i hamnen efter tävlingen och körde ut igen. Nu hade dock koljorna gått i idé. Vi fick vars en liten bara så vi beslutade att testa något annat. Vi försökte förra året och jag har provat innan också utan resultat trots att jag vet att de finns där. Men nu lyckades det!

Bergskädda 770 gr!

 

13-09-29

Blev ingen tur i måndags. Det blåste för mycket. Var ute idag med farsan istället. Fortfarande stora sillstim, nu på norra Pålsjö. Körde efter var på förmiddagen men det var helt utan resultat. Gick över till att meta spätta istället, Mycket sandskäddor på sina ställen och en del rödspätta men de gick väldigt koncentrerat. Hyfsad storlek. Inte de där allra minsta som man fått så många av senaste åren. Någon skrubba och knot blev det också men inget av noterbar storlek

 

13-09-22

Blir en tur med Lill-Anders och Ove imorgon. Det har fångats flertalet fenknotar därute så det blir lite mete. Men sen är veckan fullspäckad med jobb och möten mm så ingen tid finns till fiske eller mycket annat för den delen. Kanske till helgen....

 

13-09-21

Körde en eftermiddagstur med egna båten. Ute på havet vid lunch. Fisket var uselt. Stark sydgående ström på varplatserna gjorde troligtvis att vararna inte var på hugget. Det blev bara 2 varar. Sill är det däremot gott om. Står massor ute på Pålsjö och stor och fet är den också. Styrningen klabbar på båten och bromsarna måste göras vid. Idag var ett av trailerhjulen utan luft när jag skulle sätta i. Innan upptagning körde jag och pumpade hjulet men det hjälpte inte för däcket läckte. Ett jävla jobb blev det alltså när båten skulle upp och gick snett på trailern. Lite reparationer är nu nödvändiga.

 

13-09-19

Varfiske

Blev en eftermiddagstur med Lillanders och Naviabåten. Dåliga förhållande med mycket svag ström så vi fick köra med båten för att hålla rätt fart. Det är ju sällan bra fiske då. Vi skramlade ihop 6 varar, några makrillar och en skrubba på 960 gr.

En piggis på 725 gr i väntan på återutsättning.

 

13-09-16

En liten rättelse/förtydligande

Jag tyckte jag var väldigt tydlig med att betona att jag gav de yrkesfiskare som gör sitt bästa för att värna om havet all heder åt detta, samt att jag också tydligt skrev att miljövänligt yrkesfiske behövs. Jag är inte emot yrkesfisket, det har sin plats och jag har tidigare debatterat för det småskaliga yrkesfisket och en levande kustbyggd istället för storskalig trålning och överfiske. Det finns rötägg bland yrkefiskare precis som det finns bland sportfiskare. Jag har delat ut hugg till både yrkesfiskare och sportfiskare flertalet gånger innan, det kan man gå tillbaka i bloggen för att se.

Ett exempel; Redan 2004 kritiserade jag hur sportfisket efter Sundets plattfiskar bedrevs utan tanke på C&R. Jag såg en minskning av bestånden på de populära platserna Disken och Lappen och skrev bl.a. att man inte enbart kunde skylla yrkesfisket för detta utan att sportfisket påverkade mycket. Jag vet att många skrattade då och tyckte jag var en konstig prick med underliga idéer. Likadant tjatade jag om C&R när koljafisket kom igång liksom när varfisket exploderade 2007 och jag fortsatte tjata om C&R varje år därefter. 2009-09-10 var jag riktigt trött på det och rasade på bloggen. Idag skrattar ingen längre. Bestånden av t.ex .rödspätta gick ned katastrofalt och idag bedriver de flesta C&R på de stora plattfiskarna. Jag tänker ta åt mig en del av äran för detta. Jag drev det stenhårt här på sidan i flera år innan folk fick upp ögonen. Utan att sticka ut hakan så åstadkommer man ingen förändring!

Det är dock så att man får läsa vad jag skriver med viss urskillning. Vet man med sig att kritiken inte gäller en själv behöver man inte känna sig träffad. Det var likadant för något år sedan då jag var förbannad här på sidan på en yrkesfiskare som draperat området kring sjuorna med nät som han drog upp när jag låg där. Näten var fulla med småvitling och kolja. Eftersom det inte varit någon torsk där på flera veckor och han uppenbarligen lagt näten där för att fiska kolja, fick han sig en avhyvling här på sidan varpå andra yrkesfiskare blev sura och kände sig träffade. Nu är det samma situation med gårdagens inlägg. Ta inte åt er om det inte gäller er! Att jag skrev om festivalen i samma inlägg är irrelevant och har inget med kritiken att göra. Vet man med sig att man gör vad man kan för bestånden så läs istället det positiva jag skrev om "heder åt er"

Men det handlar också om att sopa framför egen dörr såsom jag skrev i gårdagens inlägg. Jag har gjort det ganska friskt och försökt dra mitt strå till stacken för att få sportfiskare att bedriva C&R och värna bestånden. Det är alltid enklare att påverka sitt eget skrå. En sportfiskare som missköter sig kan dra alla i smutsen. Likadant är det med yrkesfisket. Engagera er! Alla kan påverka! Åstadkom en förändring! Det är allas vårt Sund - värna om det!

 

13-09-15

Garmin Fiskefestival avgjord!

Bra väder och fiske på lördagen. Sämre väder och lite sämre fiske på söndagen. Team ABU/Garmin vann efter riktigt grymt fiske med 18 (!) fångade arter. En del fiskar som stack ut under tävlingen var knot 530 gr, fenknot 576 gr, kolja 1832 gr, berggylta 1168 gr samt Vandia Thomas grymma slätvar på 1930 gr. Der fångades flertalet slätvarar över kilot, dessutom en långa på 5,6 kg och två klorockor. Coolt med sistnämnda och att varfisket har varit så bra. Vi hoppas att alla nu efter festivalen praktiserar C&R på de stora vararna resten av hösten så vi får behålla fisket. Trenden är uppåtgående nu då förra årets fiske också var bra. Kanske resultatet av mer långsiktigt tänk?

Under träningsfisket inför festivalen fångades också flertalet lerskäddor över 300gr. Kanske dags att slå det rekordet nu i höst? Något som däremot är väldigt tråkigt är att några yrkesfiskare fullständig utraderade beståndet av kolja på flera platser genom massivt garnfiske veckan innan festivalen. Inte för festivalens skull, utan för att man inte kan tänka längre än till plånboken. Koljan har en fristad i Sundet, det enda ställe där den är skyddad från de trålare som effektivt sopat bort bestånden på Västkusten. Att då riktat lägga garn efter den på detta sätt visar enbart hur kortsiktigt man tänker. Att dessutom urskiljningslöst ha ihjäl alla de stora simpor som också fastnade i garnen... tja prova googla "yrkesfiske" och "etiska regler" och se vad som kommer upp eller gå in på yrkesfiskaren.se och sök på "etik" eller "etiska regler". Kollegorna till dessa miljösvin borde reagera och ta itu med dem, då de svärtar ned dem alla. Yrkesfisket i miljövänlig form behövs. Heder åt dem som sköter sig! Idioter som inte värnar om havet behövs däremot inte! När är det dags för SFR att införa etiska regler för sin verksamhet? 

 

13-09-06

Lite underhåll på sidan bl.a. uppdaterat lite länkar. Trodde det skulle bli lite fiske till helgen men vindarna ser ut att vilja annat. :(

 

13-09-01

Fortfarande inget fiske. Har haft för mycket att göra och vädret har ju varit sådär på helgerna. Makrillmetet är i full gång i Sundet. Fångsterna har varit rikliga men de riktigt stora saknas. Torskfisket är fortfarande bra och sillen har börjat komma på allvar. Har blivit ombed att lägga ut reklam för SM i Havsfiske som Råå HFK och Lupus anordnar här i Sundet. Klicka på länken för att läsa mer.

 

13-08-23

Inget vettigt fiske på ett bra tag. Jag har varit runt i diverse hamnar ett antal dagar och spanat efter multe men det har varit väldigt få fiskar att se. Verkar som om multen inte alls är på plats här i Nordvästskåne i år. Något båtfiske har det inte blivit.

Garmin Fiskefestival 2013

Välkända och trevlig Garmin Fiskefestival flyttar i år till gemytliga Borstahusen, centralt beläget för fisket i Sundet. Som vanligt är det en arttävling för lag, där det gäller att fånga så många olika arter som möjligt med så hög vikt som möjligt enligt ett poängssystem. Fina priser väntar som vanligt både i lagtävlingen och för störst fisk i respektive art. Nytt för i år är också en sillatävling där startavgiften endast är 100kr men på prisbordet ligget bl.a. ett presentkort hos Nordic Sea Angling på 10000kr! Sill behöver man inte åka långt från Borstahusen för att fånga så alla kan deltaga. Förutom själva tävlingen så är ju Garminfestivalen ett utmärkt tillfälle att träffa och lära känna andra havsfiskare från hela Sverige, utbyta erfarenheter och kanske ta en bira ihop. Klicka på länken ovan så kan ni läsa allt ni behöver veta.

Imorgon lördag och på söndag är jag och Jimmy på Jakt och fiskemässan i Bosjökloster och visar film, delar ut rykande färska broschyrer för 2014 och snackar fiske. Hälsa gärna på oss i Nordic Sea Anglings monter.

 

13-07-28

Lite bilder från 10-gradarn!

 

 

13-07-26

10-gradarn igår med Navia. Riktigt grymt fiske. Vi fick långa på 20,2 kg, lubb upp till 13 kg+, gott om gråsej upp till 9 kg+, en grym vitrocka på 11,3 kg samt två blåkäftar och en blålånga. Kommer bilder och mer info när jag fått samlat ihop bilderna.

 

13-07-22

Körde en repris på förra helgens tur. Eller... repris blev det väl inte. Samma upplägg men sämre resultat. Varfisket var riktigt slött trots i mina ögon perfekt ström. Vi driftade 1 - 1,5 knop utan att jag behövde köra med motorn. Men tre mindre slätvarar på hela förmiddagens fiske visade att vararna inte tyckte detsamma. Ett par knotar upp till 3 hg, en hyfsad rödspätta och en skrubba på 870 gr hakade också på. Vid ettiden gav vi upp och körde ned till Ven för att fiska torsk. Det var en hel del sämre på de ställen vi fick fisken förra helgen. Kan bero på att flertalet båtar bankat friskt där under veckan. Men det blev lite torsk ändå samt några vitlingar.

 

13-07-13

Öresund idag trots lite blåst. Ganska lugnt ändå på förmiddagen så vi körde lite varfiske. Ingen sill och horngädda fanns att tillgå men det gick på ett par makrillar som fungerade utmärkt som agn. Första fisken är en slätvar på 1090 gr! Morfar fick den. Hans femte reg-art. Sen kom det två varar till och en rödspätta på 7 hg samt flertalet sandskäddor (vi driftade lite för sakta men det gick inte att öka på den i lagom takt pga att båten då bara snurrade i vinden). Tyvärr så ökade både vind och ström relativt snabbt och det blev ofiskbart. Istället körde vi nedåt Ven och hade ett bra fiske efter torsk. Hemresan blev dock inte så kul då det blåst upp rejält.

Morfar med reg-var. C&R såklart!

 

 

13-07-11

Hemma från Lofoten!

Hemma igen efter två veckor i Nappstraumen på Lofoten. När jag gör en kort sammanfattning kan jag summera först en fantastisk vecka med grymt fiske och gott väder och sedan en vecka med riktigt skitväder då jag inte fiskade så mycket även om gästerna kämpade på och tog fina fiskar i regnet och blåsten. Äntligen fick jag så min eftertraktade storflundra - 163 cm mätte den och bjöd på en tuff kamp inne i Nappstraumen där strömmen gick hård. Samma dag fick jag också ett nytt PB på gråsej med 15,8 kg. Vi fick många stora dessa första dagar kryddat med lite torsk upp till 15 kg. Gästerna fångade gott om stor torsk och sej på topparna på nordsidan och det kom också upp ett gäng flundror över 130 cm med en topp på 167 cm. Norge levererar. Nu får det bli lite mindre tufft fiske hemmavid. Multefiske, någon tur på Sundet och Östersjön/Västkusten om vädret tillåter. Dock så jobbar jag igen nästa vecka...

 

 

13-06-16

Körde en tur efter vitling igår eftersom det kommit en del reg den senaste tiden och man kanske får passa på även om fisket inte är speciellt kul. Men vitlingen har ju varit helt frånvarande i storfiskregistret de senaste åren. Massor av vitling var det och inte de vanliga 2 hg fiskarna utan alla vitlingar låg mellan 4-6 hg. Jag fick säkert 50 sådana men ingen större än 660 gr. Hett kanske kan tyckas men samtidigt lite ohett då alla var stöpta i samma form och ingen stack ut varken uppåt eller nedåt. Övrig fångst utgjordes av en hel del torsk (det fanns en del bulor) samt sandskäddor och en knot. Vädret var inte det bästa och när jag kom i hamn så började det åska och spöregna.

 

13-06-10

Fisket igår var väldigt segt. Vi körde på söder liksom flera andra team men det var väldigt få och väldigt små bulor att se och fisken var av dålig storlek. Vi letade från Dana och Susannes upp till Fedteröven men det var bara sistnämnda som gav något vettigt. Vid middagstid hade flertalet båtar tröttnat på det dåliga fisket och gett upp och vi var ganska ensamma på sjön. Vi fick i alla fall till slut skramlat ihop ett antal kilon så att Ove kunde få lite filé med sig upp till Stockholm. Fisket var tydligen bättre utanför Kopparverket med fina bulor och ett par bonusvitlingar i regstorlek.

 

13-06-07

Kom hem inatt från en dygnstur till 10 gradarn med Navia. Fisket var väl inte super precis då de stora långorna lös med sin frånvaro och vitrockorna likaså trots att vi fick till fin ankring i de perfekta förhållandena. Istället fick vi en massa lubb i storlek 6-11 kg. Ett fåtal mindre långor med en topp på 9 kg av Lowrance-Rickard kom dock upp. Fångsten i övrigt bestod av svarthajar. Jag fick 4 reg på det.

I Sundet har sommarfisket efter torsk satt igång. Fina fångster har gjorts både från tur- och småbåtar. Imorgon blir det en tur med Ove som är nere och hälsar på.

13-05-19

Fisket är igång på alla camperna i Norge och flundrorna är på hugget. 172 cm är största på Söröya senaste veckan. På Lofoten kom det upp en på 175 cm, men överlägset störst är den enorma flundran som dansken Godzilla fångade utanför Havöysund. 220 cm lång var monstret.

Det blev inget fiske här hemma för oss i helgen. Öresund kändes lite ohett efter förra veckans fiske. Jag ville iväg till Östersjön men vädret var inte tillräckligt bra. Det är bara på det igen. Gott om horngädda fortfarande. Snart bör ju makrillen komma också liksom multarna.

 

13-05-10

Egentligen skulle vi till Östersjön idag men prognoserna ändrade sig hela tiden och vädret såg ostadigt ut så det fick bli en Sundstur istället. Men det hade nog varit bättre att chansa på Östersjön. Fisket var riktig trögt. Började efter kolja och vitling, fick ett par koljor upp till strax under kilot men fisket var segt så vi körde över på Disken och metade. Där var det grymt segt. Vidare upp till Lappen. Inte så mycket ström som vanligt så vi fortsatte meta efter rödspätta. Men det var nästan helt dött. Några småtorskar och sandskäddor bara. Driften ökade markant så vi övergick till att fiska var resten av eftermiddagen men det gav inget förutom några fler småtorskar trots att driften kändes riktigt bra. Ingen lyckad dag alltså...

 

13-05-05

Var nere med Jocke och kastade efter horngädda vid stenarna vid Västhamnen. Först var det väldigt trögt och mycket tång i vattnet men efter lunch så kom det igång och blev bra fiske. Mycket fisk men dålig storlek på dem. En hel del var riktigt små.

 

13-05-04

Ny superpiggvar!

Om Lill-Anders piggvar på 5,3 var en superpiggvar... vad kallar man då denna? Kolbeck, mannen bakom utvecklingen av detta fiske, slog idag till med en mycket välförtjänt supervar på 6,42 kg! Stort grattis från Team Lilla My!

 

13-05-01

Årets första fisketur idag. Lilla My har inte varit ute sedan oktober. Tyvärr hade inte vintervilan gjort henne något gott. Hon var surare än vanligt. Det började redan i ladan med att vänstra hjulet på trailern hade satt sig. Jag lyckades dra loss det men fick köra i etapper in till Helsingborg då bromsen låg till och trumman blev jättevarm. Sen hade styrningen låst sig vilket tog 1,5 timme att ordna. Alltså var jag ute mycket senare än vanligt. Tyvärr... för fisket var bättre på morgonen. Körde ned till M7 och testade efter kolja och vitling. Hann bara med två drivor innan strömmen dog ut och med den också nappen. Fick kolja upp till 1070 gr men annars inget vettigt. Eftersom fisket blev väldigt trögt när strömmen dog så körde jag upp på norr istället. Testade först efter simpa men det var inga hemma. Körde sedan efter var resten av eftermiddagen men det var uselt. Strömmen var ju inte heller bra för det fisket.

Det har monterats nya stopp på rampen i Norra Hamnen. Förut satt det två stopp med ett mellanrum för båten. Nu är det en lång balk över hela rampen längst ned vilket fungerar uselt. När vattenståndet är medelhögt, vilket det för det mesta är, så måste man backa ned så pass långt för att undvika sätta kölen på stoppen att man får vatten i bromstrummorna. Vad saltvatten och bromsar betyder vet ju alla som trailar... Vid lägre och högre vattenstånd så uppstår inte problemet men rampen ska ju kunna användas alla dagar utan att bromsarna rostar ihop. Jag har mailat hamnkaptenen om det. Inte fel om fler gör det också.

13-04-29

Superpiggvar!

Lill-Anders fångade igår en grym piggvar på hela 5,3kg! Det är den största piggvaren i Sverige på 20 år! Team Lilla My gratulerar till en mycket välförtjänt och sjukt imponerande fångst!

Sundet har fortsatt leverera stora fiskar. Det har kommit upp fler reg på vitling och sandskädda samt en grym fenkonot på 9 hg!

 

13-04-28

Nytt rekord på torsk?

 

Det ska idag ha fångats en 160 cm lång torsk som enligt uppgift vägde 47 kg! Torsken är fångad i Breiviksfjorden på Söröya. Fångstmannen är en tysk sportfiskare. Mer info lär komma angående detta.

13-04-23

Inget fiske har det blivit trots att våren är här nu. Skärpning på det! Det lär bli några turer inom kort. Metet har kommit igång på Sundet. Det har fångats både stora rödspättor och koljor och glädjande också ett par reg på vitling. Den stora vitlingen har lyst med sin frånvaro under ett par år. Förhoppningsvis är den tillbaka. Min förhoppning är också att allt fler fiskare inser värdet av C&R på dessa arter och sätter tillbaka koljor, vitlingar och de stora rödspättorna så att fisket kan fortsätta vara bra i vårt skyddade Sund. Fisken har ju faktiskt en fristad här från det mest förstörande yrkesfisket. Många är numera duktiga på C&R men det kan bli ännu bättre! Tänk inte själviskt! Eller gör kanske det - ju fler stora fiskar du sätter tillbaka desto större chans är det ju att du fångar dem igen!

 

13-03-25

HELT SJUKT FISKE!!!

Christoffer rapporterar om ett helt enormt fiske idag. I deras båt hade man 31 torskar över 20 kg med toppar på 27kg, 27.5kg, 28kg, 29kg och enorma 37.5kg! Då var de ändå inte värst. En annan båt hade 59 torskar över 20 kg. En fiskare i den båten drog själv 3 st över 30 kg! Vad de andra båtarna fångat visste han inte men det lär ju vara något liknande. Det lär vara nytt rekord på antal 30+ torskar idag. Nyheter lär komma på NSA:s hemsida. Sådant fiske kan man ha när bestånden förvaltas på vettigt sätt. Skreifisket har blivit bättre och bättre de senaste åren. Norrmännen begriper att ta hand om sina hav... till skillnad mot svenska och danska myndigheter och EU. Men så är ju inte Norge med i sistnämnda heller...

13-03-23

Uppdateringen igång igen!

Nytt hemsidesverktyg. Ska bara vänja mig vid det.

Fisket har varit fortsatt grymt uppe på Söröya, Det ryktades om över 100 st 20+ torskar på campen under en dag. En båt hade i alla fall 23 torskar över 20 kg med en topp på 30,5 kg!

Här nedan min kompis Christoffer Weberg med en fin bit på 28 kg! 

 
 

13-03-13

Kjempetorskar!

Skreifisket är igång på Söröya. Första veckan var lite trög pga dåligt väder. Vädret är fortfarande inte på topp med det är fisket. Massor av torsk över 20 kg har landats varav 3 över 30 kg på Nordic Sea Anglings camp de senaste tre dagarna. Idag har fisket varit extremt bra. Värst är ett gäng polacker som bor på Fiskarboden som idag dragit upp en megatorsk på 40,45 kg!!! Ytterligare två över 30 kg ska vara landade idag. En av dem vägde 37,5kg. När Europarekordet på 41,72 slås verkar bara vara en tidsfråga...

 

13-02-27

Igår kom årets första över 20 kg på Sundet. Den fångades ombord på Ulken och vägde 20,5 kg. Fisket har varit fortsatt bra därute. På Falken har det kommit fler 10+ torskar den senaste veckan och det ryktas också om småbåtsfångade vraktorskar.

 

13-02-25

Fisket i Sundet har varit bra senaste veckan. Massor av fisk mellan 3-10 kg och stora bulor. Nu har också årets första större fisk blivit landad. Det var Jesper i Team Svinet som tog en bjässe på 17,7 kg. Stort grattis till en snygg fisk och en snygg återutsättning!

 

13-02-18

Ny jättetorsk från Falken!

Igår kom det en nya jättetorsk från Falken. 20,3 kg vägde den. Uffe har verkligen fått igång fisket på sydkusten. Det är dock inte bara att åka ned och hämta dem, inte ens för de som har koll på området. Johan och Jimmy var där nere i fredags och hade riktigt uselt fiske.

I övrigt så fortsätter fisket i Sundet som innan. En hel del torsk men de stora lyser med sin frånvaro. Jag har gått över sidan lite och rättat och korrigerat på sina ställen.

 

13-02-12

Årets havsfiskare utsedd!

Det prestigefyllda priset "Årets havsfiskare" delas varje år ut av Göteborgs havsfiskeklubb. I år tillföll det Magnus Durell (f.d. Karlsson) i Team Isola för bl.a. fångst av en håkärring på 824 kg, den tyngsta fångade sportfisken i världen förra året. Stort grattis Magnus önskar vi på Lilla My! Läs mer här!

För övrigt så rapporterar Uffe på Falken om riktigt bra fiske på Östersjön i helgen. 13 torskar över 10 kg, den största på 24,8 kg är grymt bra! Läs mer här!

 

13-02-08

Pratade med en lokal yrkesfiskare som rapporterar om mycket fint fiske efter torsk kustnära på norrsidan av Kullen. Gott om fisk upp till 10 kg i garnen. Han hade även fångat en hel del fina långor, också det kustnära. Fisket i Sundet har varit bra antalsmässigt med avsaknad av de riktigt stora.

13-02-03

Det var ett tag sen sist men minnet är tydligen kort hos en del småbåtskaptener...

Vandia-Thomas ringde precis och hade varit i kontakt med kustbevakningen som nu är irriterade igen på att småbåtarna inte följer reglerna i separeringen. Det har varit två incidenter de senaste dagarna som var "nära olyckor". Thomas lovade kustbevakningen att föra ut info på de mest lästa sidorna så här kommer det...

Senast jag hade uppe detta var 2009 då rederierna yrkade på ett fiskeförbud från M1 ned till Ven. Ni småbåtar som inte följer reglerna leker med elden på mer än ett sätt. Ni sätter inte bara era liv på spel utan riskerar att förstöra fisket för oss alla!

Reglerna är mycket klara hur man uppför sig i separeringen. Ni ska i god tid hålla undan! I god tid innebär inte 100m. Vissa stora fartyg kör med 25 knop. De kan inte stanna eller väja och kommer otroligt snabbt. Kaptenen ska inte behöva bli orolig. Ligger ni stilla så ska ni börja köra undan (inte ta upp grejorna)  när de är åtminstone 500 m från er. Helst mer!! Ha alltid motorn igång så ni lätt kan köra undan och inte står där med en motor som inte startar! I själva färjeleden råder egentligen fiskeförbud och varje vinter är färjekaptenerna vansinniga på att vissa småbåtar fiskar där och sedan inte kör undan! Skärpning! Annars riskerar ni att sluta som de sex som dog i denna olyckan: Länk!

 

 

13-02-02

Ledsen för dålig uppdatering men det har inte hänt så mycket på fiskefronten. Själv ligger vi helt still och inte så mycket lär hända framöver. Kanske blir det lite fiske på lovet vecka 8. Fisket på Sundet har varit lite upp och ned. Mycket att se vissa dagar, andra dagar har det varit dött. Men det är ju som det brukar. Det har fångats en hel del fisk i mellanklassen och ett antal över 10 kg men de riktigt stora har lyst med sin frånvaro.

 

13-01-06

Först av allt en God Fortsättning! Må 2013 bli ett riktigt grymt fiskeår för alla!

Jag har knutit ihop säcken för 2012 och gjort en sammanställning av fiskeåret. Ni hittar den i menyn under "Rekord" och "Årets största 2012". På Sundet är vinterfisket igång för fullt. Turbåtarna får bra med torsk. Det har fångats upp till 200 torskar/dag på både Linda och Vandia. Småbåtarna har fått ett antal över 10 kg redan.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arkiverade nyheter

2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008

Tillbaka till Aktuella nyheter!

 


 Antal unika besökare Antal unika besök idag